Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τεχνητό δέρμα που αισθάνεται σαν το φυσικό;


S  K  I  N



αποκτήσουν ξανά μια φυσιολογική αίσθηση του περιβάλλοντος.

Οι υπάρχουσες εκδοχές ηλεκτρονικού δέρματος μπορούν να «αισθάνονται» μόνο την αφή. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion-Israel κατόρθωσαν ωστόσο να αναπτύξουν έναν εύκαμπτο αισθητήρα, ο οποίος μπορεί μελλοντικά να ενσωματωθεί σε ηλεκτρονικό δέρμα και έχει την ικανότητα να ανιχνεύει ταυτόχρονα τρία είδη δεδομένων – δηλαδή περισσότερα αισθήματα.
«Μπορεί να αισθανθεί ταυτόχρονα την αφή, την υγρασία και τη θερμοκρασία, όπως το πραγματικό δέρμα» ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο καθηγητής Χοσάμ Χάικ, επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials & Interfaces». «Επίσης ο αισθητήρας είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο ευαίσθητος από τα υπάρχοντα συστήματα ηλεκτρονικού δέρματος που βασίζονται στην αφή».
Νανοσωματίδια-λουλούδια από χρυσό
Το «μυστικό» του νέου αισθητήρα είναι η χρήση νανοσωματιδίων από χρυσό διαμέτρου 5-8 νανομέτρων τα οποία περιβάλλονται από μια μονή στρώση οργανικών συμπλόκων. «Μπορείτε να τα σκεφτείτε σαν λουλούδια, όπου το κέντρο του λουλουδιού είναι το νανοσωματίδιο από χρυσό ή άλλο μέταλλο και τα πέταλα είναι η μονή στρώση οργανικών συμπλόκων που γενικώς το προστατεύει» εξήγησε ο καθηγητής Χάικ.
Όταν τα «προστατευμένα» νανοσωματίδια τοποθετούνται επάνω σε ένα υπόστρωμα – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ισραηλινοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει PET, το πλαστικό που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια αναψυκτικών – η αγωγιμότητα του ηλεκτρισμού αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο κάμπτεται το υπόστρωμα. Αυτή η «εύκαμπτη» ηλεκτρική ιδιότητα δίνει στον αισθητήρα τη δυνατότητα να ανιχνεύει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα πιέσεων, από 10 χιλιοστά του γραμμαρίου ως δεκάδες γραμμάρια. Αλλάζοντας το πάχος ή το υλικό του υποστρώματος, οι ειδικοί μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την ευαισθησία του αισθητήρα.
Αν και ο πρώτος στόχος των ερευνητών είναι η μελλοντική χρήση του εύκαμπτου αισθητήρα σε ένα σύστημα ηλεκτρονικού δέρματος, το γεγονός ότι η ευαισθησία του μπορεί να αλλάξει «κατά παραγγελία» ανάλογα με το υλικό και το πάχος του υποστρώματος τον καθιστά κατάλληλο και για πολλές άλλες χρήσεις, όπως π.χ. η μέτρηση της καταπόνησης στις γέφυρες ή η ανίχνευση ρωγμών στους κινητήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...