Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρόφωνο σε μέγεθος αυτιού μύγας


 F L Y M I C 
   
Νέου τύπου μικρόφωνο, δημιούργησε ομάδα ερευνητών, με καλύτερη ακουστική απόδοση ακόμη και από τα πιο σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα ιστοσελίδα Science Daily.

Η ομάδα ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον θα

παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της στο 21ο διεθνές συνέδριο Ακουστικής, το οποίο διοργανώνεται από 2 έως 7 Ιουνίου στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ρόναλντ Μάιλς, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Μπίνγκχαμπτον. Ο καθηγητής Μάιλς και η ομάδα του εμπνεύστηκαν από την υπερευαίσθητη ακοή μιας παρασιτικής μύγας προκειμένου να δημιουργήσουν το νέο τύπου μικρόφωνο.

Η μύγα Ormia ochracea, είδος που συναντάται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική, σε αντίθεση με τις κοινές μύγες, διαθέτει τύμπανα που αισθάνονται την ηχητική πίεση, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα αυτιά.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των συντονισμών, ο Μάιλς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανάδρασης, το λεγόμενο Q control. «Στόχος της χρησιμοποίησης του Q control είναι να μην επιτρέψουμε στο μικρόφωνο να χτυπάει σαν καμπάνα. Το Q control αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα ανάδρασης, το οποίο ελαχιστοποιεί τις παθητικές αποσβέσεις των αισθητήρων» εξηγεί ο Μάιλς. «Έτσι, το διάφραγμα συντονίζεται στη φυσική του συχνότητα» προσθέτει.

Πράγματι, ο θόρυβος από το νέο μικρόφωνο είναι περίπου 17 ντεσιμπέλ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα χαμηλού θορύβου ακουστικά βαρηκοΐας.

Η νέα τεχνολογική ανακάλυψη θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας αλλά και συσκευές παρακολούθησης. Όσο για τις διαστάσεις του μικροφώνου, όπως τονίζει ο καθηγητής Μάιλς, «θα έχουν μέγεθος τόσο μικρό, όσο και το αυτί της μύγας».



ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...