Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η ΣΕΛΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ‏





Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη Σελήνη, και μερικές από αυτές είναι για την φωτεινότητα της επιφάνειας της.
 
Πίστευαν ότι η Σελήνη είναι ένας καθρέφτης, και τα μαύρα σημεία αντανακλούν τους ωκεανούς της Γης. 

Αυτό βέβαια δεν είναι αλήθεια, αλλά προφανώς δεν είμαι ο μόνος που αναρωτιέται εάν το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από γυαλί ή κάτι άλλο. 



Νομίζω ότι η Σελήνη έχει ένα παράξενο έδαφος, και το φως του ήλιου αντανακλά ισχυρότερα από ό, τι αν ήταν κατασκευασμένο από κοινή πέτρα.


Ανάμεσα στις ουσίες που συνθέτουν το σεληνιακό έδαφος, περιέχει διοξείδιο του πυριτίου,  το οποίο είναι το αρχικό συστατικό της άμμου, του γυαλιού, και του σκυροδέματος.  
Το σεληνιακό υλικό έχει παράξενες ιδιότητες, επειδή περιέχει φυσαλίδες γυαλιού που γεμίζουν με τα νανοσωματίδια. Τα νανοσωματίδια απελευθερώνεται όταν συντρίβουν οι μικρομετεωρίτες με το γυαλί. 


Αναρωτιόμουν αν με κάποιο τρόπο η Σελήνη δεν είναι κατασκευασμένη από γυαλί . Προς έκπληξή μου, βρήκα ένα άρθρο από το QUT , ότι το σεληνιακό έδαφος περιέχει πραγματικά ένα στρώμα γυαλιού και νανοσωματίδια στην επιφάνεια του, τα οποία με κάνουν να καταλάβω γιατί στο βίντεο μου μέσα από το τηλεσκόπιο της Σελήνης στο πλήρες φως του ήλιου το 2010, το έδαφος της Σελήνης φαίνεται διαφανές σαν γυαλί, διαφανής, όπως θα δούμε μέσα από αυτό, και με χρώματα ( του βίντεο κατωτέρω). 

Ο Marek Zbik, ένας επιστήμονας από το Queensland University of Technology, βρήκε νανοσωματίδια στίς φυσαλίδες γυαλιού του σεληνιακού χώματος, το οποίο θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο γιατί το χώμα της επιφάνειας που έχει πολλές παράξενες ιδιότητες. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει από καιρό την παράξενη συμπεριφορά του σεληνιακού υλικού,  αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα νανοσωματίδια και τις υπομικρομετρικές που βρέθηκαν σε αυτό, και η πηγή τους ήταν άγνωστη. 

Ο Zbik δήλωσε: 
«Αντί του αερίου ή του ατμού μέσα στις φυσαλίδες, που θα αναμέναμε να βρούμε σε τέτοιες φυσαλίδες στη γη,  οι σεληνιακές φυσαλίδες γυαλιού γέμισαν με ένα ιδιαίτερα πορώδες δίκτυο ξένου κοιτάγματος με υαλώδη μόρια που εκτείνονται το εσωτερικό των φυσαλίδων.»  «Φαίνεται ότι τα νανο μόρια διαμορφώνονται μέσα στις φυσαλίδες των λειωμένων βράχων όταν χτυπούν οι μετεωρίτες τη σεληνιακή επιφάνεια. Κατόπιν απελευθερώνονται όταν κονιοποιούνται οι φυσαλίδες γυαλιού από τον επακόλουθο βομβαρδισμό των μετεωριτών στην επιφάνεια του φεγγαριού.
«Αυτή η συνεχής κονιοποίηση των βράχων στη σεληνιακή επιφάνεια και η σταθερή μίξη αναπτύσσουν έναν τύπο χώματος που είναι άγνωστος στη γη.»


Ο Zbik μελέτησε τις  φυσαλίδες γυαλιού χωρίς το σπάσιμο τους,χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική για να μελετηθούν τα νανο υλικά, αποκαλούμενα  σύγχροτρον με βάση τη  νανο τομογραφία, για να εξετάσει τα σωματίδια. Αυτή η τεχνολογία μέσω του μικροσκοπίου (το μικροσκόπιο ακτίνας X μετάδοσης (TXM), επιτρέπει τις τρισδιάστατες εικόνες των νανοσωματιδίων. 
Παράδειγμα είναι το βίντεο που ακολουθεί.



Σχετικά με τις παρακάτω εικόνες: Οι φωτεινές άσπρες περιοχές στις εικόνες κατωτέρω, είναι τα βουνά, οι ορεινές περιοχές του φεγγαριού. Νομίζω ότι το υλικό του σεληνιακού εδάφους σε ορεινές περιοχές, είναι διαφορετικό από τις σκοτεινές περιοχές, που είναι θάλασσες λάβας. Είναι σαφές ότι οι σκοτεινές περιοχές είναι λιωμένες θάλασσες λάβας που αυξήθηκαν από το εσωτερικό της Σελήνης, όπως το νερό αυξάνει σε μια κατσαρόλα όταν βάζετε ένα λάστιχο στο κάτω μέρος. Οι ορεινές περιοχές δεν θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν και παρέμειναν στην επιφάνεια. 


Οι επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν τα υλικά στη Σελήνη που έφεραν στη Γη οι αστροναύτες, διαπιστώθηκε ότι το 50 τοις εκατό του εδάφους είναι κατασκευασμένο από γυαλί. 
Αναρωτιέμαι αν οι θάλασσες στη Σελήνη  θα λείωναν πάλι, πόσο βαθιά θα ήταν; και πόσο βαθιά θα είναι; Και αναρωτιέμαι επίσης: αν οι θάλασσες δεν γέμισαν με τη λάβα, η Σελήνη θα ήταν στρογγυλή; 

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το βίντεο που έκανα το 2010.Είναι μοναδικό στην «βιβλιοθήκη» των DVD μου. 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...