Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Yπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα των Αμερικανών




Μια απίστευτη αποκάλυψη έκανε ο Guardian σύμφωνα με την οποία η εταιρία Narrative Science- γνωστή για τις εφαρμογές αυτόματης γραφής κειμένων της στους χώρους της αθλητικογραφίας και των οικονομικών- έλαβε χρηματοδότηση απροσδιόριστου ύψους από την In-Q-Tel  την επενδυτική

εταιρεία η οποία επενδύει κεφάλαια για λογαριασμό της CIA. 

Η Narrative Science έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους για τις δραστηριότητές της, ωστόσο πρόσφατα άρχισε να προσελκύει ενδιαφέρον και για άλλους τομείς, πέρα από τη δημοσιογραφία, καθώς η δυνατότητα μετάφρασης και επεξεργασίας/ επεξήγησης μεγάλων όγκων δεδομένων θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε πολλούς.

Σε παρεμφερές πλαίσιο, η In-Q-Tel το 2009 επένδυσε στην Visible Technologies, εταιρεία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα σε social media, blogs και άλλες μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας.

Οι «ρομποτικοί δημοσιογράφοι» της Narrative Science, σύμφωνα με το AllThingsD, έχουν «εργαστεί» μέχρι τώρα σε εφημερίδες, συντάσσοντας μικρά θέματα, και εσωτερικές εταιρικές αναφορές. Μετά από την εν λόγω συμφωνία, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και από τη CIA, καθώς και από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, για σκοπούς «σύνταξης» κειμένων/ περιλήψεων που θα περιέχουν τα δεδομένα που προκύπτουν από ογκώδεις καταστάσεις και λίστες.

Παραμένοντας στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian κάνει λόγο για συστηματική συλλογή και παρακολούθηση των τηλεφωνικών αρχείων εκατομμυρίων Αμερικανών πελατών της Verizon, ενός εκ των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, κατόπιν απόρρητης δικαστικής εντολής που εκδόθηκε τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αντίγραφο της εντολής, το οποίο έφτασε στον Guardian, η Verizon παρέχει σε καθημερινή βάση στην NSA πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις εντός των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η εντολή δόθηκε από το FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court) στο FBI στις 25 Απριλίου, για μία περίοδο τριών μηνών, που λήγει στις 19 Ιουλίου. Στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στις πληροφορίες περιλαμβάνουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς, τις τοποθεσίες, τις διάρκειες και τις ώρες  των κλήσεων, και συγκεκριμένα στοιχεία ταυτοποίησης. Όπως αναφέρεται, δεν καλύπτεται το περιεχόμενο των κλήσεων.

Η εν λόγω αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποκάλυψη περί τέτοιου είδους δραστηριοτήτων από πλευράς των μυστικών υπηρεσιών μετά το τέλος της προεδρίας Μπους και επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει σχόλια από τις αμερικανικές υπηρεσίες ή τη Verizon, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν έχουν αντίστοιχα «στοχευθεί» και άλλες εταιρείες.



ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...