Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η ρομποτοποίηση του στρατού του μέλλοντος ως προοπτική



ROBOARMY

Τα πολεμικά ρομπότ θα είναι το όπλο της νέας γενιάς. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί και το Στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα καθόρισαν τις προτεραιότητες στην
υπόθεση των μελλοντικών ειδών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.



Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία στο μέγιστο βαθμό ρομποτοποιημένων μαχητικών συστημάτων, στα οποία ο άνθρωπος θα έχει την ακίνδυνη
λειτουργία του χειριστή.

Για τις προοπτικές της ρομποτοποίησης του στρατού και πάλι έγινε λόγος σε συνεδρία του Κοινωνικού Συμβουλίου της στρατιωτικής βιομηχανικής επιτροπής της ρωσικής κυβέρνησης, αφιερωμένη στα θέματα και την κατεύθυνση της δραστηριότητας του νεοσύστατου Ιδρύματος Προηγμένων Μελετών. Η ρομποτοποίηση προτείνεται ως τρόπος, που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων και παράλληλα μειώνει τις αναμενόμενες απώλειες.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Κοινωνικό Συμβούλιο του Στρατιωτικο-Βιομηχανικού Συμπλέγματος, προβλέπει την ανάπτυξη μερικών οικογενειών ρομπότ στρατιωτικού προορισμού: από τα κατασκοπευτικά και επιθετικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα μεγάλης εμβέλειας μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ και τους ρομποτικούς εξωσκελετούς, με τη βοήθεια των οποίων αυξάνονται σημαντικά οι φυσικές δυνατότητες του ανθρώπου.

Πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στην ανάπτυξη ρομποτικών σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό, για τα σχέδια δημιουργίας των οποίων έκανε δήλωση πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Ενωμένης Ναυπηγικής εταιρίας Ίγκορ Ζαχάροφ: τέτοιου είδους σκάφη χρησιμοποιούνται στο Ναυτικό πολλών χωρών. Τα ρομποτικά κότερα είναι πολύ περιζήτητα για τις επιχειρήσεις σε παράκτιες ζώνες, για την καταπολέμηση των ναρκών, αναγνωριστικές επιχειρήσεις, καθώς και για δολιοφθορές- μπορούν να εφοδιαστούν με εξοπλισμό για την καταστροφή της υποδομής του εχθρού, των γραμμών επικοινωνίας και για άλλους σκοπούς.

Εξοπλισμένες με υποβρύχια ρομπότ τέτοιες συσκευές μπορούν να καταστούν αναντικατάστατα "μάτια και αυτιά" της υπηρεσίας κατασκοπείας του Πολεμικού Ναυτικού στα παράκτια θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και του αρχιπελάγους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωμένης Ναυπηγικής Εταιρίας Ίγκορ Ζαχάροφ, για να γνωριστεί με τις πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα η εταιρία σκοπεύει να αγοράσει ένα ρομποτικό κότερο "Επιθεωρητής" και μια υποβρύχια συσκευή από τη γαλλική εταιρεία Echo. Στο μέλλον, η ρωσική εταιρία σκοπεύει να αναπτύξει τα δικά της σκάφη σε αυτόν τον τομέα.

Η δημιουργία μερικών οικογενειών εξ αποστάσεως διευθυνόμενων και αυτόνομων συσκευών (υποβρυχίων, επίγειων και ιπτάμενων) και ρομποτικής πανοπλίας/εξωσκελετού, που εξασφαλίζει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων και υπό ανάπτυξη συστημάτων εξοπλισμών, καθώς και χωριστών στρατιωτών παρέχει τη δυνατότητα μείωσης των αναμενόμενων ανθρώπινων απωλειών, πράγμα πολύ σημαντικό. Όμως από την άλλη πρέπει να αποφεύγεται η «ρομποτική ευφορία», όταν στα ρομποτικά τεχνικά μέσα εναποτίθενται υπερβολικές προσδοκίες, οι οποίες στη συνέχεια εγκυμονούν απογοήτευση και μείωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων σε εκ των προτέρων προφανώς ανέφικτα σχέδια.
Πηγή: defencenet.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...