Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ο James Bond πηγή έμπνευσης για τη CIA

007 Bond
Ο James Bond φαίνεται ότι αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τη CIA. 
Η σχέση Dulles-Fleming και τα ειρωνικά σχόλια των Σοβιετικών
Να αντιγράψουν πολλά από τα gadget που είχε ο James Bond, προσπάθησαν οι μηχανικοί της CIA.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου του Warwick, Christopher Moran, που εξειδικεύεται στην Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την σχέση του συγγραφέα
Ian Fleming με τον διευθυντή της CIA, Allen Dulles κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εντοπίστηκαν έγγραφα, που αποδεικνύουν
ότι η CIA αντέγραφε τη δεκαετία του '50 μερικές από τις πιο διάσημες συσκευές του Bond.
O Moran τονίζει ότι ο Dulles, ήταν τόσο γοητευμένος με το Βρετανό κατάσκοπο, που συνάντησε τον Fleming ώστε να ανταλλάξει ιδέες μαζί του.
Μετά τις συναντήσεις τους μάλιστα, ζήτησε από τους μηχανικούς και τους τεχνικούς της CIA εάν μπορούν να κατασκευάσουν κάποιες από τις συσκευές του Bond.
"Ήταν γοητευμένος από την τεχνολογία και τα gadgets" αναφέρει για τον Dulles ο καθηγητής και προσθέτει: "Φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η CIA αναπαρήγαγε ιδέες από ταινίες του James Bond".
Κάποια από τις ιδέες που αντέγραψαν ήταν τα παπούτσια με την δηλητηριώδη μύτη στιλέτο από την ταινία "Από τη Ρωσία με αγάπη". Υπήρξαν και άλλες αντιγραφές ωστόσο με μικρότερη επιτυχία.
Κάποια από τις ιδέες που γοήτευσαν τον Dulles ήταν και το κουμπί εκτίναξης του καθίσματος, αλλά και το πολυβόλο στην ασήμι Aston Martin DB5 του 1964.
Το 1964 ο Dulles σε συνέντευξη του στο περιοδικό Life περιέγραφε τη συνάντηση του με τον Fleming στο Λονδίνο το 1959. "Γνώρισα ένα λαμπρό και πνευματώδη άνθρωπο" ανέφερε για τον συγγραφέα.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Warwick "χτένισε" τα αρχεία του σοβιετικού Τύπου, και διαπίστωσε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας γελούσαν με τη φιλία μεταξύ Dulles και Fleming.
"Οι κομμουνιστές μιλούσαν πολύ για τους δεσμούς τους. Καταγράφηκε σε εφημερίδες της εποχής" αναφέρει ο καθηγητής.
"Έλεγαν πόσο άχρηστη πρέπει να είναι η CIA που βασιζόταν σε ένα βρετανικό μυθιστοριογράφο για να εμπνευστεί".
Πηγή: Daily Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...