Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η CIA είχε βοηθήσει τον Σ. Χουσείν να ρίξει χημικά!




Η CIA βοήθησε τον Σαντάμ να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά εναντίον του Ιράν το 1988. Αυτό αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy, το οποίο παραθέτει και τα αντίστοιχα ντοκουμένα.

Πρόκειται για εκθέσεις που έχουν μείνει μυστικές ως σήμερα και οι οποίες αποδεικνύουν ότι από το 1984 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήξεραν ότι ο τότε σύμμαχός τους Σαντάμ -βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράν από το 1980 ως το 1988- διατηρούσε ένα στοκ από χημικά όπλα και ειδικά από αέρια μουστάρδας και αέρια σαρίν. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνει στο περιοδικό ο απόστρατος Ρικ Φρανκόνα, ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής για τη CIA.

Oι ΗΠΑ φρόντισαν να δώσουν στον Σαντάμ όλες τις πληροφορίες για τις κινήσεις του ιρανικού στρατού ξέροντας ότι ο ιρακινός ηγέτης θα χρησιμοποιούσε τα χημικά όπλα εναντίον του, γράφει το περιοδικό.


Το 1987 όταν οι Ιρανοί ανακαλύπτουν μια τρύπα στην ιρακινή άμυνα, κοντά στη Βασσόρα, ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν και η κατάσταση γίνεται κρίσιμη αφού αν πέσει η πόλη, τότε το Ιράν θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την κατάσταση φθάνει στον Ρόναλντ Ρήγκαν ο οποίος αφού τη διαβάζει γράφει λακωνικά πάνω στο χαρτί: «Ενδεχόμενη νίκη των Ιρανών είναι απαράδεκτη». Έτσι οι μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις θέσεις του εχθρού.

Το 1988 το Ιράκ εξαπέλυσε 4 επιθέσεις με χημικά εναντίον του Ιράν προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς. Η χειρότερη επίθεση με αέριο σαρίν έγινε τον Απρίλιο του 1988. «Επί μισό αιώνα καμία χημική επίθεση δεν ξεπέρασε αυτή του Σαντάμ» αναφέρει το περιοδικό.

Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται την ώρα που και ο πρόεδρος της Συρίας κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί χημικά σαρίν στη Δαμασκό ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι πρόκειται για προβοκάτσια προκειμένου να εισβάλλουν στη Συρία...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...