Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Περικυκλωμένοι από μαύρες τρύπες!

BLACKHOLE
Μαύρες τρύπες που «εξορίστηκαν» από τον γαλαξία 
τους βρήκαν καταφύγιο στα περίχωρα του ΓαλαξίαΕρευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι κοσμικές διεργασίες στη γαλαξιακή γειτονιά μας είχαν ως αποτέλεσμα να «εκδιωχθούν» από τους γαλαξίες στους οποίους ήταν ενταγμένες πολλές μελανές οπές οι οποίες βρίσκονται στα
περίχωρα του Γαλαξία. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο αριθμός των μαύρων τρυπών που περιβάλλουν τον γαλαξία μας μπορεί να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες!
Η θεωρία
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι συνήθως οι γαλαξίες διαθέτουν μελανές οπές μια εκ των οποίων βρίσκεται στο κέντρο τους. Οταν γίνεται συγχώνευση γαλαξιών οι κεντρικές μελανές οπές συγχωνεύονται και αυτές σχηματίζοντας κολοσσιαίες μαύρες τρύπες με μάζα δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Όμως οι συγχωνεύσεις των μελανών οπών δημιουργούν πανίσχυρα βαρυτικά κύματα τα οποία κάποιες φορές σπρώχνουν μια τέτοια (συγχωνευμένη) μαύρη τρύπα έξω από τον γαλαξία της.
Η μελέτη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων οι οποίες δείχνουν ότι γύρω από τον γαλαξία μας υπάρχουνμαύρες τρύπες που μπορεί να ανέρχονται σε λίγες δεκάδες ή και σε αρκετές εκατοντάδες. Οι προσοιμώσεις δεν αποκάλυψαν συγκεκριμένο αριθμό αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 70 έως 2.000!
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι κάποιες από τις μαύρες τρύπες που περιβάλλουν τον Γαλαξία είναι πιθανό να έχουν μεταφέρει μαζί τους αστρικά σμήνη καθώς και σκοτεινή ύλη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άστρα αυτά δεν ίναι ιδιαίτερα φωτεινά αλλά μπορούν να εντοπιστούν με τα υπάρχοντα ή με μελλοντικά τηλεσκόπια. Αν μάλιστα εντοπιστούν θα μας βοηθήσουν να μάθουμε νέα στοιχεία για τις μελανές οπές και ειδικότερα για την αύξηση του μεγέθους τους. Η μελέτη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων «arxiv.org»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...