Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ακτινογραφώντας τον Άρη

MARS 
Χρησιμοποιώντας το ραντάρ του διαστημικού σκάφους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Mars Express, οι επιστήμονες έβγαλαν μια «ακτινογραφία» του εσωτερικού του Άρη, σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Το ραντάρ εκπέμπει σήματα χαμηλής συχνότητας προς την επιφάνεια του πλανήτη, τα οποία ανακλώνται από τις διαφορετικές επιφάνειες που συναντάνε. Αν και μεγάλο μέρος των κυμάτων ανακλάται στο έδαφος, ένα μέρος τους συνεχίζει το ταξίδι στο εσωτερικό του Άρη και ανακλάται σε σχηματισμούς βράχων, νερού, πάγου ή άλλων υπόγειων δομών. Η φωτογραφία απεικονίζει μια περιοχή έκτασης 5600 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του πλανήτη, ενώ στα δεξιά της φαίνεται η λεκάνη της Ελλάδας, ένας τεράστιος κρατήρας διαμέτρου 2200 χιλιομέτρων που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδή πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Φτάνει σε βάθος 7 χιλιομέτρων, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες του ηλιακού συστήματος.

Η φωτογραφία απεικονίζει μια περιοχή έκτασης 5600 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του πλανήτη.

Το φωτεινό κομμάτι αριστερά από το κέντρο της φωτογραφίας απεικονίζει το νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη, όπου φαίνονται κάτω από το στρώμα παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα και νερού, αλλεπάλληλες στρώσεις πάγου και σκόνης. Τα αποθέματα αυτά είναι γνωστά ως Πολυεπίπεδα Αποθέματα του Νότιου Πόλου και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Πιστεύεται πως δημιουργήθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές που έχει βιώσει ο γειτονικός μας πλανήτης κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Εξαιτίας μετρήσεων με το συγκεκριμένο ραντάρ, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως τα αποθέματα νερού στη συγκεκριμένη περιοχή ισοδυναμούν με ένα στρώμα 11 μέτρων νερού που θα κάλυπτε ολόκληρο τον Άρη. 

Το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, παρατηρεί τον κόκκινο πλανήτη εδώ και μία δεκαετία, όντας σε τροχιά γύρω του. Λόγω των επιτυχιών της η αποστολή έχει πάρει μέχρι σήμερα πέντε παρατάσεις, και για την ώρα υπολογίζεται πως θα μείνει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2014. Λίγα χρόνια αργότερα είναι σχεδιασμένη η εκτόξευση της αποστολής ExoMars η οποία αποτελεί μια συνεργασία Ευρώπης και Ρωσίας και θα περιλαμβάνει ένα όχημα που θα προσεδαφιστεί στον πλανήτη με βασικό σκοπό την ανίχνευση τυχόν ενδείξεων ζώντων οργανισμών καθόλη τη διάρκεια της ζωής του Άρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...