Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αποκωδικοποιωντας τα μυστικά των Ναζι


 

Decoding Nazi Secrets

Ένα δίωρο Ντοκιμαντέρ που εξιστορεί πώς οι Σύμμαχοι κατάφεραν να σπάσουν το περίφημο γερμανικό μήνυμα-μηχανή κωδικοποίησης, το Enigma. Εκτός από την ατομική βόμβα, δεν υπήρχε μεγαλύτερο μυστικό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Bletchley Park. To Bletchley Park ήταν μια αντισυμβατική μονάδα αποτελούμενη από πολίτες κυρίως και είχε στις τάξεις της τα κορυφαία μυαλά της εποχής και ίσως του 20 αιώνα όπως ο Alan Turing, και οTom Flowers.Το Bletchley Park κατόρθωσε το ακατόρθωτο.Έσπασε τον απαραβίαστο κώδικα των συσκευών κρυπτογράφησης των Ναζί Enigma αλλά και της Lorenz, δίνοντας έτσι στους συμμάχους υπερπολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σχέδια των Ναζί συμβάλλοντας καταλυτικά στην νίκη των συμμάχων.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως του Bletchley Park και των ανθρώπων του ήταν η κατασκευή εκ του μηδενός συσκευών που η ανθρωπότητα θα γνώριζε αρκετά χρόνια αργότερα σαν υπολογιστές.


Δεν ήταν ο ENIAC το 1946 ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ.Ήταν ο Colossus το 1944 αλλά δυστυχώς για τον Alan Turing, και τονTom Flowers, το απόρρητο του Bletchley Park κράτησε για 30 χρόνια.

Απόλυτη μυστικότητα σκέπαζε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί.

Την άνοιξη του 1946, εκδόθηκε μια διαταγή για την καταστροφή όλων των αρχείων που αφορούσαν την πιο απόρρητη επιχείρηση των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου: Τη μονάδα αποκωδικοποίησης στο Bletchley Park.Ο κόσμος θα μάθαινε πολλές δεκαετίες αργότερα τα απίστευτα κατορθώματα που λαμπρά μυαλά είχαν καταφέρει εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

  
Αποκωδικοποιωντας Τα Μυστικά των Ναζι - Decoding Nazi Secrets

 Παραγωγής: PBS
 Διάρκεια: 01:52:56 min
 Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι
 Γλώσσα: Αγγλικά






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...