Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Υπέρλαμπρη έκρηξη-ρεκόρ από ακτίνες Γ


GAMMA RAY

Έκθαμβοι οι Αστρονόμοι

Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έμειναν κυριολεκτικά έκθαμβοι από μια πανίσχυρη και υπέρλαμπρη έκρηξη ακτινών- Γ, η οποία αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα, προϊόν του εκρηκτικού θανάτου κάποιου μεγάλου άστρου. Η έκρηξη, που διήρκεσε επί πολλές ώρες, δημιούργησε πλέον ένα νέο αστρονομικό ρεκόρ ισχύος και διάρκειας για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η έκρηξη (Gamma-Ray Burst ή εν συντομία GRB) προήλθε από ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Είχε ενέργεια τουλάχιστον 94 δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (GeV) ή περίπου 35 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός.
Το φαινόμενο έγινε αρχικά αντιληπτό από τα 
διαστημικά τηλεσκόπια Fermi και Swift της NASA.



«Περιμέναμε πολύ καιρό για μια έκρηξη ακτινών - γάμα τόσο σοκαριστικά φωτεινή. Η έκρηξη διήρκεσε τόσο πολύ, που ένας αριθμός- ρεκόρ επίγειων τηλεσκοπίων μπόρεσαν να την παρατηρήσουν, καθώς ήδη βρίσκονταν σε
εξέλιξη οι παρατηρήσεις από το διάστημα», δήλωσε η Τζούλι ΜακΈνερι από το Διαστημικό Κέντρο Goddard της NASA, σύμφωνα με το Space.com.
Η έκρηξη έγινε αισθητή σε διάφορα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (οπτικό, υπέρυθρο, ραδιοκύματα) από τα αντίστοιχα τηλεσκόπια.
Οι εκρήξεις ακτινών-Γ θεωρούνται τα πιο φωτεινά και εκρηκτικά φαινόμενα στο σύμπαν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τις περισσότερες φορές προκαλούνται, όταν τεράστια άστρα εξαντλούν τα πυρηνικά «καύσιμά» τους και πλέον καταρρέουν υπό το βάρος τους, με συνέπεια να μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες και, παράλληλα, να εκτινάσσουν πίδακες ύλης στο διάστημα, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.
Αυτοί οι πίδακες ενέργειας αλληλεπιδρούν με τα αέρια που έχει προηγουμένως εκτοξεύσει στον περιβάλλοντα χώρο το καταρρέον άστρο και τα φωτίζουν έντονα. Αν η έκρηξη είναι σχετικά κοντά στη Γη, οι αστρονόμοι συνήθως ανακαλύπτουν κάποια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ- νόβα) σε εκείνη την περιοχή, περίπου μία εβδομάδα μετά την έκρηξη. Αυτό θα κάνουν τώρα και με τη νέα έκρηξη- ρεκόρ, κάτι που ελπίζουν να έχουν πετύχει έως τα μέσα Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...