Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πώς λειτουργούν τα νέα γυαλιά της Google και ποια ζητήματα εγείρουν

G O O G L E

Θα φοράμε άραγε σύντομα όλοι γυαλιά που θα συνδέονται απευθείας με το διαδίκτυο και θα μας επιτρέπουν να φωτογραφίζουμε, να βιντεοσκοπούμε και να τηλεφωνούμε σε όποιον θέλουμε;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 10.000 φανς έχουν επιλεχθεί να

τεστάρουν τα περίφημα γυαλιά της Google.

Τα γυαλιά, έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις αρχές του 2014 και ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η είδηση, ακόμη να κοπάσει.

«Πρόκειται για ένα ζευγάρι φακών επαυξημένης πραγματικότητας με δύο βασικά εξαρτήματα. Ένα ολογραφικό φιλμ, που είναι τοποθετημένο στα γυαλιά και ένας προτζέκτορας που είναι τοποθετημένος στο γυαλί και είναι

συνδεδεμένος τώρα με καλώδια και στο μέλλον με wi-fi με έναν υπολογιστή που προβάλει μια εικόνα πάνω στο φιλμ, η οποία αντανακλάται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό λοιπόν που βλέπω, είναι το πραγματικό πεδίο της όρασης. Και μετά μπορώ να δω την Όλιβ που τσακώνεται με τον Βρούτο» επισημαίνει ο Κριστόφ Μοζέ, καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης.

Στη Λωζάννη, όπως και σε άλλα εργαστήρια το κεντρικό θέμα έρευνας είναι η επαυξημένη πραγματικότητα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν τα αναγκαία εξαρτήματα των συσκευών πολύ μικρότερα, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα πλασάρουν κάποια στιγμή στην αγορά. Με τα γυαλιά της Google μπορούμε να τσεκάρουμε χάρτες, να βρούμε τον προορισμό που θέλουμε, να διαβάσουμε σύντομα μηνύματα και άλλα πολλά, παρόλο που η οθόνη τους είναι πολύ μικρή.

Αλλά και τα κινέζικα γυαλιά που ετοιμάζεται να πλασάρει η Baidu, θα είναι παρόμοια με αυτά της Google.

Οι ανησυχίες όμως παραμένουν οι ίδιες. Η ιδιωτικότητα όσον αφορά την χωρίς άδεια μαγνητοσκόπηση των ατόμων που κυκλοφορούν δίπλα μας, η συλλογή προσωπικών δεδομένων και η αναγνώριση προσώπων θέτουν σοβαρά ζητήματα και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη χρήση της νέας τεχνολογίας

Η βρετανική ακτιβιστική ομάδα Stop the Cyborgs κάνει αυτή την περίοδο μια τεράστια καμπάνια για πιο αυστηρούς ελέγχους για τα γυαλιά της Google και ζητά περιορισμένους χώρους χρήσης τους.

Από την άλλη πλευρά, ο πολυεθνικός γίγαντας υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με αφορμή την εισαγωγή του νέου προϊόντος, καθώς αυτό έχει πάρει ήδη την άδεια των αμερικανικών αρχών.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...