Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Βρήκαν τον δεύτερο γαλάζιο πλανήτη του Διαστήματος


EARTH 2

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν και να δουν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ το χρώμα ενός πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b ο οποίος βρίσκεται περίπου 63 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην εν λόγω έρευνα όμως είναι πώς το χρώμα που είδαν ήταν το μπλε, γεγονός που αποδεικνύει ότι η γη δεν είναι ο μόνος «γαλάζιος» πλανήτης στο Διάστημα.

Ωστόσο, παρά τον αρχικό τους ενθουσιασμό οι επιστήμονες της ΝASA και των πανεπιστημίων του Εξετερ και της Οξφόρδης είδαν ότι ο HD 189733b δεν είναι κατοικήσιμος αφού το μπλε χρώμα που αντανακλά δεν σημαίνει ότι περιέχει νερό αλλά δημιουργείται από καταιγίδες υγροποιημένων υλικών.

Άλλοι δύο λόγοι που καθιστούν τον εν λόγω πλανήτη μη κατοικήσιμο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως και αγγίζουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου αλλά και οι  τρομακτικοί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητα 7.000 χλμ. την ώρα!

Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Ποντ, του Πανεπιστημίου του Εξετερ, ο οποίος συνέταξε τη σχετική μελέτη, ο HD 189733b είχε μελετηθεί και στο παρελθόν από πολλές ομάδες, αλλά η μέτρηση του χρώματός του αποτελεί μια πρωτιά.

««Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν το χρώμα ενός εξωπλανήτη. Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζε ο πλανήτης αν μπορούσαμε να τον δούμε με τα δικά μας μάτια» είπε ο Δρ. Ποντ.

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τις πρώτες... ανθρώπινες επισκέψεις στον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως λένε, επειδή ο HD 189733b είναι ένας «αέριος γίγαντας», μεγαλύτερος και από τον Δία, δεν έχει επιφάνεια για να σταθεί κανείς για αυτό και οι μελλοντικοί επισκέπτες θα μπορούσαν  να απολαύσουν τη θέα και το βαθύ μπλε χρώμα του από την ασφάλεια του διαστημικού λεωφορείου...ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...