Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Επιστημονική μελέτη: «Το τέλος της ανθρωπότητας δεν είναι και πολύ μακριά»

THE  END

Μπορεί πολλοί να ξεφύσησαν από ανακούφιση, καθώς η προφητεία των Μάγιας σχετικά με το τέλος του κόσμου το 2012, διαψεύστηκε, όμως κορυφαίοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως δεν θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια…  Μια ομάδα μαθηματικών, φιλοσόφων και λοιπών επιστημόνων, υποστηρίζουν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η αυξανόμενη εξάρτηση της ανθρωπότητας από τηντεχνολογία, θα οδηγήσει στον αφανισμό του είδους μας… Η επιστημονική ομάδα εξέδωσε μελέτη, υπό τον τίτλο «Πρόληψη από τον κίνδυνο αφανισμού σαν Παγκόσμια Προτεραιότητα» (Existential Risk Prevention as Global Priority). Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του «Ινστιτούτου για το μέλλον της Ανθρωπότητας» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το ανθρώπινο είδος μπορεί να βρεθείαντιμέτωπο με τον αφανισμό, στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον… Το τέλος θα μπορούσε να βρίσκεται λιγότερο από έναν αιώνα μακριά.

Όμως το σκηνικό του «τέλους» δεν θα είναι βγαλμένο από την Αποκάλυψη. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει πως οι πιθανότητες να εξαφανιστούμε, εξαιτίας κάποιουμέγα-σεισμού, ή από την πτώση ενός μετεωρίτη στη Γη, είναι πολύ μικρές. Οιμεγαλύτερες απειλές για το ανθρώπινο είδος είναι τα δημιουργήματα μας.

“Με άλλα λόγια, η συνθετική βιολογία, η νανοτεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να μετατραπούν στον χειρότερο εχθρό του ανθρώπου”, υποστηρίζει ο Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου που εξέδωσε τη μελέτη.

Παραδόξως, οι παραδοσιακές απειλές, όπως το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και η σύγκρουση του πλανήτη μας με κάποιο αστεροειδή, βρίσκονται χαμηλά στη λίστα με τους υποψήφιους παράγοντες «εξαφάνισης» των ανθρώπινου είδους. Ηλανθασμένη χρήση-αξιοποίηση της τεχνολογίας και της γνώσης που αυτή μας προσφέρει, είναι ο #1 ύποπτος για τη μελλοντική μας εξαφάνιση από τη Γη.

Ο πλανήτης μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να εξακολουθήσει να παραμένει κατοικήσιμος. Για να επιμηκύνουμε την παραμονή μας στη Γη, θα πρέπει να μην αγνοούμε τη δυναμική και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η τεχνολογική εξέλιξη. Η λύση δεν είναι ο πανικός, ούτε όμως ο εφησυχασμός και η αδιαφορία. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης διαβίωσης, δεν είναι απίθανο να στραφούν σαν μπούμερανγκ εναντίον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...