Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας (16 Ιουλίου 1945)

B  O  M  B 
Στης 16 Ιουλίου του 1945 σ' ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «αντί-Αγία Τριάδα».
Τα πρώτα χτυπήματα με πυρηνικά όπλα, έγιναν ως γνωστόν στην Ιαπωνία.
Οι βόμβες υποβλήθηκαν σε δοκιμή στις 16 Ιουλίου του 1945 με όνομα του test= Trinity (-αντί- Αγία Τριάδα!), και ρίχτηκαν στην Ιαπωνία, η μία στις 6 Αυγούστου του 1945 (γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) επάνω στην Hiroshima (με κωδική ονομασία Little Boy, δηλ. Μικρό Αγόρι), και
η άλλη στις 9 Αυγούστου του 1945 πάνω στο Nagasaki (κωδ.= Fat Man, δηλ. παχύς άνθρωπος).
Και οι δύο βόμβες ήταν καθαρά βόμβες διασπάσεως. Έπεσαν από αεροσκάφη Β-29, και μάλιστα το αεροπλάνο της α΄ βόμβας (Little Boy), ονομαζόταν Enola Gay (Το κακό ήρθε από κάποιο "καθ' όλα ευτυχή" ίσως και ομοφυλόφιλο (=gay) καθ' ολοκληρίαν, διότι «enola» = εν όλα -στα ελληνικά-).
Δημιουργήθηκαν από το «Manhattan Project», το οποίο ξεκίνησε μετά από ένα γράμμα του Albert Einstein στις 2 Αυγούστου 1939 προς τον Αμερικανό πρόεδρο Franklin D. Roosevelt με το οποίο τον συμβούλευε να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η διάσπαση του ατόμου σαν όπλο, αν η Ναζιστική Γερμανία είχε και αυτή ξεκινήσει ανάλογες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...