Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Μεγάλωσε το αφτί του «Μεγάλου Αδελφού»


NWO SPY
Νέα αύξηση (18%) στις υποκλοπές των αρχών ασφαλείας τη στιγμή που η ΑΔΑΕ διαπιστώνει 15 παρατυπίες το 2012
Τις 10.000 φθάνουν ετησίως στην Ελλάδα οι υποθέσεις στις οποίες ενεργοποιούνται τα κρατικά συστήματα υποκλοπών (στη φωτογραφία ο Ούλριχ Μίχε, πρωταγωνιστής της ταινίας «Οι ζωές των άλλων», όπου υποδύθηκε αξιωματικό της Στάζι, ο οποίος είχε το καθήκον να παρακολουθεί τα τηλέφωνα υπόπτων για αντικαθεστωτική δράση. Πίσω του διακρίνεται ο πραγματικός
αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας)
Δεκαπέντε νέες ενδείξεις υποκλοπών και μη τήρησης ασφαλιστικών δικλίδων σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εντόπισε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) το 2012. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Αρχής για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Παράλληλα το 2012 διαπιστώνεται νέα αύξηση, κατά 18%, στον αριθμό των αιτημάτων - με την έκδοση βουλευμάτων - από τις αρχές ασφαλείας προκειμένου να παρακολουθούνται οι συνομιλίες πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.
Ενδεικτικό της αύξησης «επίσημων» υποκλοπών μετά και την απόκτηση των «Μεγάλων Αδελφών» από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική είναι ότι το 2005 είχαν υποβληθεί μόνο 144 τέτοιου είδους αιτήματα.
Αντιθέτως, για πρώτη φορά - περιέργως... - σημειώνεται μείωση κατά 25% στα αιτήματα για υποκλοπές που αφορούν θέματα «εθνικής ασφάλειας». Παραμένει άγνωστο αν αυτό αποδίδεται στη μείωση της δράσης ενόπλων οργανώσεων το 2012 (είχαν σημειωθεί μόνο δύο βομβιστικές επιθέσεις) ή και γιατί υπήρξε συρρίκνωση του έργου της ΕΥΠ σε υποθέσεις «κατασκοπείας».
Ύποπτα ευρήματα
Η ΑΔΑΕ στην έκθεσή της για το 2012, η οποία ολοκληρώθηκε προ μερικών ημερών, καταγράφει σειρά ύποπτων ευρημάτων στη διάρκεια διαφόρων ελέγχων σε παρόχους επικοινωνίας. Ειδικότερα σημειώνει: «Στη διάρκεια του 2012 υπήρξαν 16 έκτακτοι έλεγχοι σε επικοινωνιακούς παρόχους όπου μόνο σε έναν από αυτούς δεν υπήρξαν ευρήματα. Συγκεκριμένα, σε οκτώ περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Σε επτά περιπτώσεις διαπιστώθηκαν άλλες αποκλίσεις για τις οποίες ενημερώθηκαν οι πάροχοι εγγράφως για την υποχρέωση συμμόρφωσής τους». Επιπλέον στην έκθεση σημειώνεται ότι δύο πάροχοι επικοινωνιών ανέφεραν στην ανεξάρτητη Αρχή ύποπτες περιπτώσεις παραβίασης των συστημάτων τους για τα οποία διενεργείται έλεγχος από την ΑΔΑΕ.
Τα ερωτήματα για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών πολλαπλασιάζονται αν συνεκτιμηθεί ότι σε πρόσφατη παρουσία εκπροσώπων της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρθηκε ότι και το 2011 σε τέσσερις παρόχους κινητής τηλεφωνίας εντοπίστηκαν ύποπτα ευρήματα και «παραβιάσεις» στο σύστημα καταγραφής τηλεφωνικών κλήσεων. Και η υπόθεση αυτή δεν έχει διερευνηθεί πλήρως, ενώ τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιασθεί από την ΑΔΑΕ στη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, στελέχη τηλεπικοινωνιακών παρόχων μίλησαν στο «Βήμα» για υποθέσεις «ήσσονος σημασίας».
Αξιοσημείωτα ωστόσο είναι και τα δεδομένα της έκθεσης της ΑΔΑΕ για την έκταση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στεγάζονται στον 15ο όροφο της λεωφόρου Κατεχάκη. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, το 2012 εκδόθηκαν 2.055 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων, έναντι 1.743 το 2011 και 1.169 το 2010. Δηλαδή, πιο απλά, ο αριθμός των παρακολουθήσεων διπλασιάστηκε την τελευταία διετία.
Αξιοσημείωτη μείωση
Όπως ανέφερε δικαστικός λειτουργός, «η τάση των διωκτικών αρχών είναι να ζητούν άρση απορρήτου ακόμη και για αδικήματα μικρότερου βεληνεκούς, όπως οι κλοπές και οι διαρρήξεις, μεγεθύνοντας το εύρος των υποκλοπών και της καταγραφής κλήσεων. Αντιθέτως, το 2012 εκδόθηκαν 2.634 νέες εισαγγελικές διατάξεις για άμεση άρση απορρήτου επικοινωνιών που αφορούσαν λόγους "εθνικής ασφάλειας"», έναντι 3.472 το 2011, 2.281 το 2010 και 1.061 το 2009.
Η μείωση αυτή αποδίδεται στην εξάρθρωση τμήματος των οργανώσεων «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Επαναστατικός Αγώνας» η οποία περιόρισε τις σχετικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν η τάση σχετίζεται και με «ερευνητικά προβλήματα» σε θέματα κατασκοπείας της ΕΥΠ. Πάντως, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2012 εκδόθηκαν 3.913 εισαγγελικές διατάξεις με θέμα την «παράταση παρακολουθήσεων που γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια». Το 2011 είχαν εκδοθεί 4.061 τέτοιου είδους εισαγγελικές διατάξεις. Αντιθέτως, στην τελευταία έκθεση της ΑΔΑΕ επισημαίνεται ότι το 2012 ζητήθηκε η παύση 599 τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έναντι 374 το 2011.
Αν κάποιος αθροίσει πάντως τα βουλεύματα, τις νέες εισαγγελικές διατάξεις και τις παρατάσεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων φθάνει σε έναν αριθμό 10.000 υποθέσεων ετησίως στις οποίες ενεργοποιούνται τα κρατικά συστήματα υποκλοπών.
Τέλος, στην έκθεσή της η ΑΔΑΕ ζητεί να της δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σχετικά με τον έλεγχο στα στοιχεία επικοινωνιών που καταγράφονται από τις αρχές ασφαλείας. Ακόμη ζητείται, σε περίπτωση που διαπιστώνονται παρατυπίες, να σταματά η διαδικασία άρσης επικοινωνιών. Κάτι που δεν γίνεται ως τώρα όταν η ΑΔΑΕ εντοπίσει ύποπτες πράξεις στη σχετική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...