Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βραζιλία: Φόβοι για «κοινωνική εκκαθάριση» ενόψει Μουντιάλ


WORLDCUP

Σύμφωνα με την El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες 
έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι

Ανησυχία και φόβο προκαλεί στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, κυρίως σε σχέση με τους χιλιάδες άστεγους των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε οι πόλεις να μοιάζουν πιο όμορφες και ασφαλείς και σπεύδουν να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, καθώς και κορυφαία ένωση δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας, Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι. Για την ακρίβεια, κάηκαν ζωντανοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο.

Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και 5 πέντε χρόνια.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι τοπικές Αρχές στις μεγάλες πόλεις οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα προγράμματα παροχής βοήθειας στους άστεγους, ώστε να αποφευχθεί η «κοινωνική εκκαθάριση».

Πολλά από αυτά τα προγράμματα τέθηκαν σε ισχύ από τον τέως πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, το 2009 και συνεχίζονται, όμως οι τοπικές κοινωνίες προτιμούν να κλείνουν τα μάτια.

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι εφημερίδας του Ρίο αποκάλυψαν πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της πόλης «μάζευαν» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άστεγους από το δρόμο, προκειμένου να μην δώσουν κακή εικόνα στους υπεύθυνους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ρίο είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Και αυτή η διοργάνωση δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες σε κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...