Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ρωσία: Τα ρομπότ και ο Στρατός του μέλλοντος


Στο μέλλον τα ρομπότ θα αποτελούν το ένα τρίτο του τεχνικού και στρατιωτικού εξοπλισμού του ρωσικού στρατού ξηράς. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της εσπευσμένης μετατροπής των ενόπλων δυνάμεων σε «μη επανδρωμένη βάση» αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας αλλα και του ινστιτούτου ρομποτικής της Μόσχας σύμφωνα
με τον ρωσικό τύπο .
Πειράματα σε αυτόν τον τομέα πραγματοποιούνταν και στην ΕΣΣΔ ως παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε τα τηλεκατευθυνόμενα μέσω ραδιοσυχνοτήτων άρματα μάχης, προορισμένα για την ανίχνευση ναρκοπεδίων, ως φλογοβόλα, για την εγκατάσταση προπετάσματος καπνού. Όμως, σε τεχνολογικό επίπεδο ήταν δύσκολο να γίνει αξιόπιστο ένα τέτοιο σύστημα.
Με την ανάπτυξη των τεχνικών μέσων και της τεχνολογίας ο αριθμός των τηλεκατευθυνόμενων μέσων αυξανόταν, μέχρι που στο τέλος του προηγούμενου αιώνα πέρασαν στην εξειδικευμένη ποιότητα τα ρομπότ του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού όλων των ειδών διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία, και υπόδειξη στόχων, για καθοδήγηση κατευθυνόμενων πυραύλων. Τα επίγεια ρομπότ χρησιμοποιούνται για αποναρκοθέτηση, για άρση εμποδίων· πολλά από αυτά είναι οπλισμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε συνθήκες υψηλού κινδύνου , για παράδειγμα, εντός πόλης.
Τα ρομπότ αρχίζουν να χρησιμοποιούνται και στον πολιτικό τομέα έτσι, η εταιρεία Oshkosh Truck αναπτύσσει «μη επανδρωμένα» φορτηγά, ενώ η εταιρεία Boston Dynamics έχει δημιουργήσει ένα ρομπότ-αχθοφόρο, με μορφή που θυμίζει μεγάλο σκύλο (μάλιστα το έχουν ονομάσει ως Big Dog), ικανό να μεταφέρει φορτίο μέχρι 75 κιλά.
Όμως, προς το παρόν τα ρομπότ δεν έχουν φτάσει τις δυνατότητες ενός στρατιώτη και ενός στρατιώτη του μέλλοντος με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις στον τομέα αυτό. Ο κύριος περιορισμός παραμένει η οπτική και διανοητική δυνατότητα κανένα ρομποτικό σύστημα δεν συγκρίνεται με το σύστημα «ανθρώπινος εγκέφαλος – ανθρώπινο μάτι». Ακόμη ένας περιορισμός έγκειται στο γεγονός της απουσίας τεχνητής νοημοσύνης, ικανής να ανταποκρίνεται γρήγορα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Με βάση τα παραπάνω, είναι ακόμα νωρίς να συζητάμε για μαζική παραγωγή ρομποτ –στρατιωτών του ρωσικού στρατού. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να αναπτύσσεται η παραγωγή εκείνων των ρομπότ, των οποίων η κρίνεται απαραίτητη η παρουσία στην Αεροπορία, στον Στρατό και στο Ναυτικό. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ναρκαλιευτές και υποβρύχιες συσκευές.
Εννοείται πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σημαντικό γεγονός, ότι μέχρι σήμερα η έννοια «στρατός από ρομπότ » δεν έχει δοκιμαστεί σε μάχη με εχθρό, που διαθέτει σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις για παράδειγμα, την αναγκαστική προσγείωση από το Ιράν του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους RQ-170 το 2011 δεν υπάρχει εγγύηση αξιοπιστίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...