Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ SMARTPHONES

Πριν απο λίγες μέρες χαζεύαμε τα βιβλιαράκια με τις οδηγίες χρίσης του Samsung Galaxy s 3 και των iphone 4s και 5,τριών συσκευών απο τις πιο γνώστες στην κατηγορία των smartphones. Διαβάζοντας διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά των 3 κινητών,πέσαμε πάνω σε κάποια “ψιλά γράμματα” τα οποία όταν τα διαβάσαμε για πρώτη φορά,δεν μας προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση.Όταν όμως τα ξαναδιαβάσαμε για 2η και 3η φορά, παρατηρούμε πως οι εν λόγω σημειώσεις υπάρχουν  και στα 3 manuals που έχουμε στα χεριά μας. Ο λόγος,για την πρόκληση κρίσης επιληψίας,σε χρήστες smartphones,ο οποίος είναι πιθανός να εμφανιστεί σε 
κάποιους ανθρώπους.....




Πιο συγκεκριμένα το βιβλιαράκι του iphone 4s αναφέρει :
Επιληπτική κρίση, συσκότιση και οπτική κόπωση : Ένα μικρό ποσοστό 
ανθρώπων παθαίνει συσκότιση ή επιληπτική κρίση (ακόμη κι αν δεν είχε πάθει 
συσκότιση ή επιληπτική κρίση στο παρελθόν) όταν εκτίθεται σε φώτα που αναβοσβήνουν ή μοτίβα φώτων, όπως όταν παίζουν παιχνίδια ή παρακολουθούν βίντεο. Αν είχατε αντιμετωπίσει επιληπτική κρίση ή συσκότιση στο παρελθόν ή 
έχετε οικογενειακό ιστορικό με τέτοια συμβάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό πριν παίξετε παιχνίδια (αν υπάρχουν) ή πριν παρακολουθήσετε βίντεο στο iPhone σας. Διακόψτε τη χρήση του iPhone και συμβουλευτείτε ιατρό αν παρουσιάσετε πονοκεφάλους, συσκότιση, επιληπτική κρίση, σπασμωδικές 
κινήσεις, σπασμούς στα μάτια ή στους μύες, απώλεια αισθήσεων, ακούσια κίνηση ή αποπροσανατολισμό. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλων, συσκότισης, επιληπτικής κρίσης και οπτικής κόπωσης, να αποφεύγετε την παρατεταμένη χρήση, να κρατάτε το iPhone μακριά από τα μάτια σας, να χρησιμοποιείτε το iPhone σε καλά φωτισμένο χώρο και να κάνετε συχνά διαλείμματα. 
(http://manuals.info.apple.com/el_GR/iphone_4s_important_product_information_guide_gr.pdf )



Κάτι αντίστοιχο διαβάζουμε και στο βιβλίο του iphone 5 (ios 6):

Ιατρικές παθήσεις Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που πιστεύετε ότι θα μπορούσε 

να επηρεαστεί από το iPhone (για παράδειγμα, επιληψία, σκοτοδίνες, πόνους στα μάτια ή 
πονοκεφάλους), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το iPhone.
(http://manuals.info.apple.com/el_GR/iphone_user_guide_gr.pdf )



Απο την πλευρά της η Samsung στο manual του Galaxy s3 αναφέρει για το θέμα:
Λάβετε προφυλάξεις όταν εκτίθεστε σε φώτα που αναβοσβήνουν.
Ενώ χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, αφήνετε ανοιχτά μερικά φώτα στο 
δωμάτιο και μην κρατάτε την οθόνη υπερβολικά κοντά στα μάτια σας.
Όταν εκτίθεστε σε φώτα που αναβοσβήνουν ενώ παρακολουθείτε βίντεο 
ή παίζετε παιχνίδια “Flash” για εκτενείς χρονικές περιόδους, μπορεί να 
παρουσιαστούν επιληπτικές κρίσεις ή λιποθυμίες. Αν νιώσετε αδιαθεσία, 
σταματήστε αμέσως τη χρήση της συσκευής.
(http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201212/20121203201538732/GT-I9300_UM_Open_Jellybean_Gre_Rev.1.1_121120_Screen.pdf )
Τι είναι επιληψία
Όπως αναφέρει η ομάδα γιατρών του neurocenter.gr
"Η επιληψία είναι η χρόνια κατάσταση όπου εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληπτικής κρίσης, λόγω μιας υπάρχουσας εγκεφαλικής βλάβης. 
Σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς, ένα επεισόδιο επιληπτικής κρίσης δεν σημαίνει επιληψία. Η επιληπτική κρίση είναι ένα σύμπτωμα, ενώ η επιληψία είναι πάθηση, με διάφορα αίτια. 
Η σύγχρονη νευρολογική άποψη είναι ότι ο κάθε άνθρωπος «δικαιούται» να έχει ένα επεισόδιο επιληπτικής κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην υπόλοιπη ζωή του θα έχει κι άλλα επεισόδια επιληπτικών κρίσεων (δηλ. Επιληψία)."

Φαινόμενα με κρίσεις επιληψίας,που σχετίζονται με την χρήση τεχνολογικών προϊόντων,έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα,σε άτομα τα οποία κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στο pc τους ή παιζουν video games και είναι αποτέλεσμα της προσήλωσης τους.Κρισεις επιληψίας απο χρήση smartphones, συμβαίνουν σε  μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τις πρώτες περιπτώσεις.

Τρόπος αποφυγής τέτοιων περιστατικών,είναι η σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων ή tablets,όπως επίσης και η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας,όπως είναι το να υπάρχει φωτεινή πηγή στο χώρο,εκτός της συσκευής. 
Τέλος να σημειώσουμε το οτι πήραμε ως παράδειγμα τις συγκεκριμένες συσκευές,αυτό δεν σημαίνει πως τα όσα γράφουν στα βιβλιαράκια τους με τις οδηγίες χρήσης,δεν ισχύουν και για τα υπόλοιπα μοντέλα και μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Μέτρον άριστον tech freaks.
πηγη
 pentapostagma

http://www.kalyterotera.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...