Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η Ρωσική "εκδοχή" της Μπίλντερμπεργκ (Λέσχη Valdai) μας "ενημερώνει" ότι το πολύ σε 18 χρόνια θα υπάρχει μία "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"


Λέσχη Valdai   Η ρώσικη εκδοχή  της  λέσχης Μπίλντερμπεργκ;
Κατ΄αρχάς να δούμε  ποιά είναι αυτή  η σχετικά νέα  Ρώσικη "λέσχη" που σε  συνεδριό  της  πρίν απο λίγες  ημέρες  παρουσία  του Πούτιν  εκτίμησε  πως  το πολύ σε 18  χρόνια  θα υπάρχει μια παγκόσμια κυβέρνηση:

Τον Σεπτέμβριο του 2004 το ρωσικό πρακτορείο  ειδήσεων  RIA Novosti , σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της  Ρωσίας καθώς και με περιοδικά και εφημερίδες  όπως "Τα Νέα της Μόσχας", οργάνωσε  μία  θα λέγαμε "σύνοδο κορυφής"  της  οικονομικής, πολιτικής και δημοσιογραφικής  "ελίτ"  της  Ρωσίας  στην λίμνη  Valdai κοντά στο Νόβγκοροντ, από όπου  και πήρε τό όνομά του  το ...νεογέννητο  αυτό  forum  των  "αρίστων"  και η  μετεξέλιξή του  σε  "λέσχη".
Όπως  και στις άλλες  "λέσχες"  αυτού του είδους, η  "Λέσχη Valdai"  έχει ως μέλη πολιτικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, δημοσιογράφους, δημόσια πρόσωπα και φορείς χάραξης πολιτικής στην Ρωσία και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και

εκπροσώπους  της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. 

Με αυτές λοιπόν  τις ..προδιαγραφές ήταν  επόμενο η   "Λέσχη Valdai" να αποκτήσει γρήγορα  το κύρος  ενός  διεθνούς  εμβέλειας ρωσικού  think tank , το οποίο ήδη σήμερα μαζί  με   άλλες  "λέσχες" και "οίκους"  συμμετέχουν  σε μία σκιώδη   (προς το παρόν) πλην  εμφανή  παγκόσμια "Βουλή  των ..Λόρδων".

Με απλά  λόγια  όλοι  όσοι  υπηρετούν  απο οικονομικές , κυβερνητικές ή άλλες  θέσεις  εξουσίας   το  ολιγομελές  "διευθυντήριο"  της  παγκόσμιας τραπεζοπιστωτικής εξουσίας ή κατ΄αλλους της   αιμοσταγούς   οικονομικής  ολιγαρχίας , οργανώθηκαν  σε  "λέσχες" , "δεξαμενές σκέψεων"  και "ιδρύματα" , τα οποία με έναν  εκ πρώτης όψεως "μυστήριο τρόπο"  κατέστησαν  οι  ...αναμφισβήτητοι  ρυθμιστές  της  παγκόσμιας  οικονομίας και των   πολιτικών εξελίξεων  σε διεθνές  επίπεδο.

Ας δούμε  όμως τι   λέει  η  επίσημη  ιστοσελίδα  της  "Λέσχης  Valdai" σχετικά  με τα όσα  συζητήθηκαν στο τελευταίο  συνέδριο  των  "αρίστων"στην Αγία Πετρούπολη:

What will Russia's economy look like in 2030?

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Λέσχης Valdai  στην Αγία Πετρούπολη,η  συζήτηση, στην οποία  συμμετείχαν  Ρώσοι  και ξένοι εμπειρογνώμονες   επικεντρώθηκε  κυρίως  σε οικονομικά ζητήματα,όπως για παράδειγμα, στις ρωσικές τιμές του πετρελαίου.Ωστόσο  αρκετοί  Ευρωπαίοι καθηγητές προέβλεψαν  ότι σε 18 χρόνια θα υπάρξει μια παγκόσμια κυβέρνηση  η οποία  θα εξασφαλίσει  την ευημερία  σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι περισσότεροι  απο τους  συμμετέχοντες  οικονομολόγους  έκαναν  ξεκάθαρη την προτροπή τους  ότι  πρέπει  όλοι να δούν  αυτήν την  "παγκόσμια κυβέρνηση"  ως μέρος  του  μέλλοντος  της Ρωσίας.
  
Οι προβλέψεις τους βασίστηκαν σε διάφορα σενάρια, οι δύο βασικοί δείκτες των οποίων   είναι...
οι τιμές του πετρελαίου και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Η τελική έκθεση αφήνει κατά μέρος το «κινδυνολογικό  σενάριο» ενός  παγκόσμιου πολέμου  ή μιας κλιματικής καταστροφής, στην περίπτωση  που οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν  κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι αφού   και κατα την  άποψη  των ειδικών τα  πιο ρεαλιστικά νούμερα είναι  94  το βαρέλι στη χειρότερη περίπτωση και  140 δολάρια στην καλύτερη. 

Συζητήθηκαν  τέσσερα σκληρά σενάρια ανάπτυξης της Ρωσίας μέχρι το 2030 . Το  «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και υψηλές τιμές του πετρελαίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ρωσίας θα ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο μέχρι το 2030 και το βιοτικό επίπεδο θα φτάσει  σ 'εκείνο της σημερινής Ελβετίας. 

Η χειρότερη περίπτωση, δηλαδή το «μελαγχολικό» σενάριο βλέπει  τη ρωσική μεταρρύθμιση να μπαίνει στο ράφι  λόγω των χαμηλών τιμών της ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας θα είναι ελαφρώς μικρότερος από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (2,6 τοις εκατό) και τα  εισοδήματα θα είναι περίπου τα  ίδια όπως με εκείνα της  Τσεχικής Δημοκρατίας. 

 «Είναι άσκοπο να μιλάμε για την οικονομική πολιτική μέχρι να αποφασιστεί  τι θα χτίσουμε πράγμα  που θα καθορίσει και την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη  που πρέπει να εφαρμοστεί», λέει ο Σεργκέι Karaganov , μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της "Λέσχης  Valdai"  και κοσμήτορας  στην έδρα της "παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής" στην Ανώτατη Σχολή Οικονομίας .Ο μόνος  οδηγός  της ρωσικής οικονομίας  θα πρέπει να είναι   οι θεσμικές  μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και φορολογικό  σύστημα, υποστήριξαν  πολλοί εκ των συμμετεχόντων , ενώ η  σύμβουλος του  Προέδρου Glazyev  αναφέρθηκε  στις δυνατότητες   μιας  Ευρασιατικής  Οικονομικής Ένωσης μεταξύ της Ρωσίας , της Λευκορωσίας και του Καζακαστάν η οποία θα  λειτουργήσει  ως μοχλός ανάπτυξης.Σύμφωνα με τις προσδοκίες αυτές  τα κοινά προγράμματα συνεργασίας σε αυτόν  τον οργανισμό, θα μπορούσαν να αυξήσουν  το ΑΕΠ των  κρατών  - μελών κατά 10-15 τοις εκατό κατά τα επόμενα 10 χρόνια , πραγμα  που ειδικά για την Ρωσία μεταφράζεται ως  ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης  7-8 %  ανά έτος. Όλα αυτά  όπως είπε  η   Glazyev θα κάνουν τη χώρα ελκυστική για τους εγχώριους επενδυτές που τώρα προτιμούν να κρατούν τα χρήματά τους σε offshore εταιρείες, τονίζοντας  ταυτοχρόνως  πως θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι η Ρωσία είναι «το μόνο κράτος που δεν έχει  υπογράψει συμφωνίες για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με υπεράκτιες ζώνες». 

Ένας άλλος μοχλός ανάπτυξης που θα μπορούσε εν μέρει να αντισταθμίσει τον βραδύ  ρυθμό  των μεταρρυθμίσεων είναι η χρήση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ρωσίας. Αυτά είναι, πάνω απ 'όλα,οι επενδυτικές ευκαιρίες στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή, όπου οι επενδύσεις σε ορισμένα σχέδια προσανατολισμένα προς την αγορά της Ασίας θα μπορούσαν  να δημιουργήσουν μια οικονομική άνθηση. 


Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ρωσία Πέρα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. 
Yevgeny Shestakov είναι συντάκτης του γραφείου διεθνούς πολιτικής στο Rossiyskaya Gazeta .
 

http://valdaiclub.com/economy/50720.html 

klassikoperiptosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...