Θ Η Σ Ε Α Σ & ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ
Ο Θησέας κυβερνούσε με τον πατέρα του πολύ σοφά και συνετά. Λίγο μετά την ανάληψη της βασιλείας του, ο Θησέας συνόδεψε τον Ηρακλή στην εκστρατεία του για να αρπάξει την περίφημη ζώνη της Αμαζόνας Ιππολύτης. Η ζώνη της Ιππολύτης, σύμβολο της βασιλικής της εξουσίας και δώρο από τον πατέρα της Άρη, έγινε αντικείμενο πόθου (object of desire) για τον Ευρυσθέα, ο οποίος ζήτησε από τον Ηρακλή να του τη φέρει, για λογαριασμό της κόρης του Αδμήτης. Ο Ηρακλής μαζί με
άλλους ήρωες, ανάμεσά τους και ο Θησέας απέπλευσαν για να την αρπάξουν.
Όμως εκεί, ο Θησέας ερωτεύτηκε μια άλλη Αμαζόνα, τη βασίλισσά τους, Αντιόπη, την οποία πήρε μαζί του στην Αθήνα και την έκανε γυναίκα του. Μαζί της γέννησε τον Ιππόλυτο, έναν πανέμορφο και ρωμαλέο νέο, του οποίου την ομορφιά και τη ρώμη ζήλεψε η Φαίδρα.. Οι Αμαζόνες, όμως, για να εκδικηθούν την αρπαγή της συντρόφισσάς τους, κατευθύνθηκαν με εχθρικές διαθέσεις προς την Αθήνα. Ο Θησέας τις νίκησε, αλλά η Αντιόπη πέθανε, μαχόμενη στο πλευρό του άνδρα της.
Λίγο μετά, ο Θησέας θέλησε να τερματίσει το βαρύτιμο φόρο αίματος που πλήρωνε η πόλη του στην Κρήτη, το οποίο και αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Έτσι, εθελοντικά, συμπεριλήφθηκε στους 7 νέους που θα πήγαιναν στην Κρήτη, τροφή για το Μινώταυρο. Όταν σάλπαρε, το πλοίο είχε μαύρα πανιά - σημάδι της μελαγχολίας - ενώ ο Αιγέας τους είχε δώσει και πανιά λευκού χρώματος, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν όταν και εάν επέστρεφαν νικηφόροι, δίνοντας το σήμα της χαράς και του θριάμβου στο λαό της Αθήνας, πριν ακόμη προσαράξουν.
Ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη και οδηγήθηκε προς το Λαβύρινθο μαζί με τα άλλα 13 παιδιά· εκεί τον είδε η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, και τον ερωτεύτηκε, μετά από θαύμα της θεάς Αφροδίτης. Τόσο πολύ τον ποθούσε που, λίγο πριν οι νέοι οδηγηθούν στο Λαβύρινθο, τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την παντρευόταν και του έδωσε ένα κουβάρι από κλωστή (ο μίτος της Αριάδνης), συμβουλεύοντάς τον να δέσει το ένα άκρο του στην είσοδο του Λαβύρινθου και, καθώς προχωρούσε, να ξετυλίγει το κουβάρι, για να βρει το δρόμο του στην έξοδο.
Ο Θησέας υπάκουσε στη συμβουλή της και ξετύλιγε το μίτο όσο προχωρούσε πιο βαθιά. Όταν έφτασε στη φωλιά του Μινώταυρου, τον αιφνιδίασε και τον σκότωσε με μόνο όπλο τις μπουνιές και τις γροθιές του. Αμέσως μετά, ελευθέρωσε τους συντρόφους του και, τυλίγοντας τώρα το μίτο, κατόρθωσε να βρει το δρόμο του για την έξοδο από το Λαβύρινθο. Μαζί με τους συντρόφους του, την Αριάδνη και την αδελφή της, Φαίδρα, απέπλευσαν μυστικά από το λιμάνι της Κνωσού, κατευθυνόμενοι προς την Αθήνα.
Στο δρόμο τους σταμάτησαν στο νησί Νάξος, όπου απ’ εκεί έφυγε χωρίς την Αριάδνη. Για τους λόγους της εγκατάλειψης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη μας λέει ότι στο νησί βρισκόταν ο θεός Διόνυσος που, βλέποντας την Αριάδνη, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και ζήτησε από τον ήρωα να του την χαρίσει για να την παντρευτεί αυτός. Η δεύτερη, όμως, αναφέρει πως ο Θησέας την άφησε ενώ κοιμόταν σε μια ακρογιαλιά του νησιού, όπου τη βρήκε ο θεός Διόνυσος, την ερωτεύτηκε και τη νυμφεύτηκε.
Όλα πήγαιναν καλά, ενώ ο Θησέας και οι σύντροφοί του έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τη νίκη τους. Όμως, πάνω στο γλέντι και τη χαρά, κανένας δεν θυμήθηκε να αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου και να βάλει τα λευκά. Έτσι, το πλοίο συνέχισε να ταξιδεύει με μαύρα πανιά.
Αργότερα, ο Θησέας έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, τον οποίο αποστάληκε από τη θεά Άρτεμη, στην περιοχή του Καλυδώνα, κοντά στην Αιτωλία, ως τιμωρία για την ασέβεια του βασιλιά Οινέα να παραλείψει να προσφέρει θυσία. Για αντιμετώπιση του φοβερού αυτού κακού κλήθηκαν όλοι οι περίφημοι ήρωες, από το Μελέαγρο, γιο του Οινέα και της Αλθέας μέχρι και την Αταλάντη, κόρη του Σχοινέα. Τον σκότωσε η Αταλάντη και ο Μελέαγρος, ενώ στο κυνήγι του συμμετείχαν πολλοί ένδοξοι ήρωες, όπως ο Θησέας, ο Ιάσονας, ο Πηλέας κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου