Το χθεσινό «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία απέδειξε περίτρανα ότι οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή είναι πλέον ιδιαίτερα εύθραυστες, με την «έκρηξη» σε κάποιο από τα δύο μέτωπα (Συρία και Ιράν) να μη φαντάζει και τόσο μακρινό ενδεχόμενο. Το πρωί της Πέμπτης, πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως τα αντίποινα του τουρκικού στρατού στο Τελ Αμπιάντ συνεχίζονται και φτάνουν μέχρι και 10 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.
Αρκετοί σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ ενώ συριακή οβίδα έπληξε την περιοχή Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων.
Την ώρα που Ισραήλ και Ιράν ανταλλάζουν ευθέως πολεμικού τύπου ανακοινώσεις και απειλές, σε επίπεδο ηγετών, η Τουρκία φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει την αρχή και να επέμβει στη Συρία, παίζοντας τον ρόλο του «λαγού» των ΗΠΑ, αφού ας μην ξεχνάμε, ότι αποτελεί στενή τους σύμμαχο.
Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Άγκυρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα την έγκριση της τουρκικής Βουλής για χερσαία εισβολή στη Συρία.
Φυσικά, Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ στήριξαν τη σύμμαχο Τουρκία με ανακοινώσεις τους χθες, δείχνοντας πως «βολεύονται» από την πρωτοβουλία (;) της Άγκυρας.
Η χθεσινή εστία έντασης δεν είναι η πρώτη ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό, αφού τον περασμένο Ιούνιο η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τουρκικό μαχητικό. Στα τουρκο-συριακά σύνορα, εξάλλου, υπάρχουν 90.000 πρόσφυγες από τη Συρία κατάσταση που προκαλεί εκ των πραγμάτων αστάθεια στη γειτονία των δύο χωρών.
Φυσικά η Συρία δεν είναι μόνη της, αφού το Ιράν, η Ρωσία και δευτερευόντως η Κίνα βρίσκονται στο πλευρό της, έχοντας εκφραστεί υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης, μέσω διαπραγμάτευσης.
Ο παράγοντας-κλειδί των αμερικανικών εκλογών
Στη ροή των εξελίξεων, βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ρόλος που θα παίξει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Σε περίπτωση επικράτησης του ρεπουμπλικάνου, Μιτ Ρόμνι, η επιθετικότητα των ΗΠΑ θα θυμηθεί μέρες... Μπους.
Με την περίπτωση του Ομπάμα, ο οποίος είναι φαβορί για τη νίκη, τα δεδομένα είναι πιο περίπλοκα. Εδώ και μήνες δεν συζητάει τα περί επέμβασης στη Συρία και επίθεσης στο Ιράν -ακόμα κι αν χρειαστεί να «ψυχρανθούν» οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης- πόσο μάλλον από τη στιγμή που η αμερικανική κοινή γνώμη δεν επιθυμεί την εμπλοκή της χώρας σε άλλη μία πολεμική περιπέτεια στη Μέση Ανατολή, μετά τις οδυνηρές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ενδεχόμενη επανεκλογή του Ομπάμα, πάντως, δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική από τον αμερικανό πρόεδρο, αφού πλέον δεν θα έχει τον επικοινωνιακό «βραχνά» μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Επίσης δεν ξέρουμε κατά πόσον θα ανεχτεί η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ και δεύτερη σχετικά «άνυδρη» προεδρική θητεία.
Το αν η Τουρκία βάλει πρώτη «μπουρλότο» στη Μέση Ανατολή, επισπεύδοντας τις εξελίξεις θα φανεί σύντομα. Εν αναμονή των κινήσεων στη σκακιέρα...
newpost
http://greeknation.blogspot.gr/2012/10/nea-xty.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου