Η Ρωσία θα αποστείλει το 2020 στον αστεροειδή Apophis ένα «ελκυστήρα βαρύτητας» για να δοκιμάσει μεθόδους εκτροπής της τροχιάς διαστημικών σωμάτων, που απειλούν τη Γη. Και το 2023 ένα σκάφος αποβίβασης θα κατευθυνθεί προς το δορυφόρο του Δία Γανυμήδη για να αναζητήσει ίχνη ζωής.
Μπορίς Πάβλιστσεφ
Τα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνονται στην παρουσίαση του θυγατρικού της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Κεντρικού Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών (ΚΕΕΙΜ) στο Διεθνές Αεροδιαστημικό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του στη Μόσχα σήμερα Παρασκευή. Η παρουσίαση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Στρατηγική ανάπτυξης διαστημικής δραστηριότητας ως το 2030», το οποίο κατατέθηκε από την Roskosmos στην κυβέρνηση αυτή την άνοιξη.
Μετά την ανακάλυψη του Apophis πριν από 8 χρόνια οι υπολογισμοί έδειξαν ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2029 με πιθανότητα 1:37. Αργότερα κατέστη σαφές ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει καταστροφή. Αλλά εάν ο αστεροειδής βρεθεί σε μια στενή «λακούβα» βαρύτητας, πλάτους μόλις εκατό μέτρων, τότε θα συγκρουστεί με τη Γη κατά την επόμενη προσέγγισή του το 2036. Η πιθανότητα σύμπτωσης είναι 4 στο εκατομμύριο. Όταν παρ’ όλ’ αυτά ο Apophis οδηγηθεί σε «λακούβα», ο «ελκυστήρας βαρύτητας» μπορεί με αρκετή ευκολία να τον μετακινήσει χαμηλώνοντας τις πιθανότητες σύγκρουσης ως το μηδέν. Η ιδέα αυτού του «ελκυστήρα» είναι γνωστή, λέει το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Γιούρι Καράς:
Πρόκειται για ένα σώμα, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τον αστεροειδή και θα επηρεάσει την κίνησή του. Εάν ο αστεροειδής εντοπιστεί πολύ πριν πλησιάσει τη Γη σε επικίνδυνη απόσταση και αποσταλεί σε αυτόν ο «ελκυστήρας», μπορεί σταδιακά να εκτραπεί από την επικίνδυνη τροχιά.
Η πτήση του ρωσικού σκάφους προς το σύστημα του Δία έχει σχεδιαστεί από καιρό. Λόγος γίνεται για το δορυφόρο Ευρώπη, κάτω από την επιφάνεια του οποίου απλώνεται μια υδάτινη μεταλλική «σούπα», θεωρητικά ευνοϊκή για κάποιες μορφές ζωής. Γιατί τελικά η επιλογή έγινε για τον Γανυμήδη, εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Διαστήματος Ίγκορ Λισόφ:
Όταν συζητούσαν με τους Ευρωπαίους το σχέδιο της κοινής αποστολής στην Ευρώπη διευκρινίστηκε ότι απλώς δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ανθεκτικά στη ραδιενέργεια, τα οποία θα επέτρεπαν την εργασία στην επιφάνειά της. Χρειάστηκε να γίνει υποχώρηση σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Δία, προς τον πιο απομακρυσμένο, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρον δορυφόρο και να γίνουν σκέψεις για το πώς θα ερευνηθεί.
Σύμφωνα με τον ΄Ιγκορ Λισόφ, η παρουσίαση του ΚΕΕΙΜ είναι απόηχος της αναζήτησης ενός πλανητικού στόχου μετά το 2020, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποσυρθεί από την τροχιά του και βυθιστεί στον ωκεανό. Μπορεί όντως να έχει νόημα να ασχοληθούμε με τους αστεροειδείς εν μέσω των προθέσεων των Αμερικανών, οι οποίοι επιθυμούν να αποβιβαστούν σε έναν από αυτούς έως το 2025, εκτιμά ο ειδικός. Επίσης καθόλου δεν είναι απαραίτητο ότι η παρουσίαση του Ινστιτούτου και τα σχέδια του Roskosmos είναι ένα και το αυτό.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Фωτογραφία : EPA
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
aorata-gegonota
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου