Συγκινημένος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, «πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ με το βλέμμα στις ψήφους της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ. Η «ανακήρυξη» της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ συνοδεύτηκε από κορόνες για το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν και δεσμεύσεις για ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ -ακόμη και ....
στήριξη σε ενδεχόμενη ισραηλινή απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε σύμβουλός του.
στήριξη σε ενδεχόμενη ισραηλινή απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε σύμβουλός του.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης που διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασε στο Ισραήλ μετά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Λονδίνο, που εξελίχθηκε σε διπλωματική καταστροφή με τον Ρόμνεϊ να αμφισβητεί την ικανότητα της Βρετανίας να φιλοξενήσει τους Αγώνες και να επιδίδεται σε μία σειρά από γκάφες.
Στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του προς ενίσχυση του διεθνούς προφίλ εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε «συγκινημένος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Σε ομιλία του κοντά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο Ρόμνεϊ ανέφερε, επίσης, (με φόντο τις συνχά ταραγμένες σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, και την κριτική που ασκείται στο Ισραήλ) ότι οι όποιες δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των εχθρών τους.
Ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «βασική αλήθεια» είναι πως ΗΠΑ και Ισραήλ θα στέκονται πάντα μαζί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ.
Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος ανέβασε, παράλληλα, τους τόνους έναντι του καθεστώτος του Ιράν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθικό καθήκον» να εμποδίσουν τη χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Δήλωσε ότι το Ιράν είναι πιο αποσταθεροποιητικός παράγοντας παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και είναι δικαίωμα των ΗΠΑ να στηρίζουν το Ισραήλ.
Λίγο νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρόμνεϊ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Νταν Σένορ, μετέφερε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη θέση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ότι «αν το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει μόνο του στρατιωτική δράση προκειμένου να σταματήσει το Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικά, ο κυβερνήτης θα σεβαστεί την απόφαση αυτή».
Ως προς το θέμα της Ιερουσαλήμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμως δεν την αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρεσβεία τους, όπως και σχεδόν όλων των άλλων χωρών, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Κατά περιόδους ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να μετακομίσει η πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Το 2008 ο νυν πρόεδρος και τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης χαρακτηρίσει την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Δεν έχω αλλάξει στάση. Συνεχίζω να λέω ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω. Έχω όμως πει επίσης ότι το θέμα συνδέεται με το τελικό καθεστώς [της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων]» είχε δηλώσει τότε ο Ομπάμα.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ είχε συνομιλίες το πρωί της Κυριακής με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσωπικό του φίλο, και τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες.
Ενώπιον του Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, λέγοντας ότι η απειλή που θα συνιστούσε ένα πυρηνικό Ιράν στην περιοχή και τον κόσμο είναι «ασύγκριτη και μη αποδεκτή».
Επισκέφθηκε, επίσης, το Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ, ενώ είχε συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Σαλάμ Φαγιάντ -όχι όμως και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η στάση που ακολουθεί ο Ρόμνεϊ, προσβλέποντας στις ψήφους της εβραϊκής κοινότητας, συγκρούεται με τη γραμμή του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αν και δεν αποκλείει τη στρατιωτική επιλογή, προτάσσει τη διπλωματία στο ζήτημα του Ιράν και έχει αποπειραθεί αρκετές φορές να πείσει την ισραηλινή ηγεσία να μην προχωρήσει σε ένα προληπτικό χτύπημα.
Ο Ρόμνεϊ έχει επικρίνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την πολιτική του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά το Ιράν, και έχει δεσμευτεί για αυστηρότερες κυρώσεις, εφόσον εκλεγεί.
Στις προεδρικές εκλογές του 2008, η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ είχε ψηφίσει υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του αντιπάλου του Τζον Μακ Κέιν.
Ωστόσο δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι η υποστήριξη αυτή μειώθηκε στο 64%, και ότι ποσοστό 29% των εβραίων ψηφοφόρων δηλώνει την προτίμησή του στον Ρόμνεϊ.
Το Ισραήλ είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Ρόμνεϊ, μετά τη Βρετανία. Τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Πολωνία, τρίτο και τελευταίο σταθμό.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου