Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο - Φωτογραφία του δράστη



Σε τραγωδία κατέληξε η προβολή της ταινίας του Μπάτμαν «The Dark Knight Rises» σε προάστιο του Ντένβερ των ΗΠΑ, όταν μασκοφόρος ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε κινηματογράφο, στερώντας την ζωή σε 12 ανθρώπους. Έχει συλληφθεί 24χρονος ύποπτος, ενώ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει σύνδεση με τρομοκρατική ενέργεια. 
Σοκαρισμένος δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη
Συνελήφθη ένας 24χρονος, ονόματι Τζέιμς Ιγκαν Χολμς, κάτοικος του προαστίου Αουρόρα του Ντένβερ, όπου γινόταν η προβολή της ταινίας.
Στην κατοχή του βρέθηκαν τουφέκι, περίστροφο και μαχαίρι, ενώ το σπίτι του φέρεται να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 24χρονος δεν προέβαλε καμία αντίσταση.
Οι πυροβολισμοί άρχισαν περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της ταινίας. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, άλλοι δυο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο, ενώ δεκάδες έχουν νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 14 νεκρούς.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, συνολικά 71 πολίτες τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ο 24χρονος δράστης "δεν έχει ποινικό μητρώο, παρά μόνον μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα", ανέφεραν οι αξιωματούχοι της αστυνομίας
«Ακούσαμε από 10 έως 20 πυροβολισμούς και ακολούθησαν μικρές εκρήξεις. Στην συνέχεια ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και μας δόθηκε η εντολή να εγκαταλείψουμε το χώρο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN.
«Αρχισε σε μια μεταμεσονύκτια προβολή της ταινίας και οι αίθουσες που προέβαλαν την ταινία ήταν γεμάτες», είπε στο Sky News η Μπρέντα Στιούαρτ, από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Οι παρευρισκόμενοι μας είπαν ότι θεώρησαν πως πρόκειται για μέρος της ταινίας. Νόμιζαν ότι άκουγαν πυροτεχνήματα, δυνατούς θορύβους, όταν ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν τις σφαίρες», πρόσθεσε.
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του 24χρονου δράστη, Τζέιμς Χολμς
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του 24χρονου δράστη, Τζέιμς Χολμς
Οπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Ο δράστης δεν έχει καμμία σχέση με το στράτευμα.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μάρτυρας περιέγραψε πως ένας άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος «ανέβηκε αργά τις σκάλες και απλώς άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τον κόσμο».
Μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο - Φωτογραφία του δράστη
Άλλος μάρτυρας δήλωσε στο BBC: «Κατά την διάρκεια της πρώτης σκηνής δράσης της ταινίας, ήρθε ένας μαυροντυμένος άνδρας από τα δεξιά, με μια μαύρη μάσκα. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν κάποιο δρώμενο στα πλαίσια της κινηματογραφικής προβολής. (Ο άνδρας) πέταξε δακρυγόνο στο πλήθος και μετά από αυτό ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται. Έβγαλε ένα τουφέκι κι άρχισε να πυροβολεί. Αναρωτιόμουν αν είναι πραγματικότητα ή όνειρο».

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, μια ακόμη μάρτυρας, περιέγραψε πως κατάφερε να γλιτώσει:

«Σύρθηκα έξω από την σειρά (των καθισμάτων). Ευτυχώς η έξοδος ήταν τόσο κοντά από το σημείο που καθόμουν, οπότε μπόρεσα να βγω έξω γρήγορα. Άκουσα τους περισσότερους πυροβολισμούς καθώς έφευγα».
Μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο - Φωτογραφία του δράστη
Η 19χρονη Σαλίνα Τζόρνταν, περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε στην Denver Post, είπε πως είδε ένα κορίτσι να έχει πυροβοληθεί στο μάγουλο και ένα άλλο κοριτσάκι περίπου 9 ετών, που είχε δεχθεί σφαίρα στο στομάχι.
«Σοκαρισμένο» το προεδρικό ζεύγος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σοκαρισμένος από την "ειδεχθή και τραγική" δολοφονική επίθεση και δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο - Φωτογραφία του δράστη
"Η Μισέλ και εγώ έχουμε συγκλονιστεί και στενοχωρηθεί βαθύτατα από τους ειδεχθείς και τραγικούς φόνους στο Κολοράντο (...). Η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους κατοίκους της Ορόρα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
"Δεσμευόμαστε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και ότι θα φροντίσουμε τους τραυματίες", προσέθεσε ο Ομπάμα ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από το Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία.
Μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο - Φωτογραφία του δράστη
"Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική. Σήμερα, πιστεύω, είναι μια ημέρα για προσευχή και στοχασμό", δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του.
Το "παράλογο" μακελειό στο Κολοράντο υπενθυμίζει "αυτό που μας ενώνει ως Αμερικανούς", πρόσθεσε ο Ομπάμα επισημαίνοντας ότι "αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτή την τραγωδία είναι ότι μας θυμίζει ότι η ζωή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη".
"Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς που είστε γονείς είχατε την ίδια αντίδραση με εμένα όταν έμαθα τα νέα. Τα παιδιά μου πάνε στον κινηματογράφο. Κι αν η Σάσα και η Μαλία ήταν σε αυτή την αίθουσα;", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
"Η Μισέλ (η σύζυγος του Ομπάμα) και εγώ θα έχουμε σήμερα το βράδυ την ευκαιρία να σφίξουμε λίγο πιο σφιχτά στην αγκαλιά μας τις κόρες μας και είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο με τα παιδιά σας. Όμως στους γονείς που δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία πρέπει (…) να πούμε ότι θα είμαστε εδώ για εκείνους", κατέληξε ο Ομπάμα.
Η ομιλία του αμερικανού προέδρου διήρκησε επτά λεπτά και στο τέλος της οι παριστάμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού.
Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε για τις δολοφονίες αυτές και ο αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ.
"Προσευχόμαστε για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων αυτήν την τραυματική και με μεγάλο πόνο στιγμή. Ελπίζουμε ότι ο υπεύθυνος αυτού του φρικτού εγκλήματος θα λογοδοτήσει γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης", προσθέτει ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.
Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ανέστειλαν προσωρινά την προεκλογική εκστρατεία συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος.
"Πρέπει και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να μάς δηλώσουν, ποιές θέσεις διαμορφώνουν, πλέον, στο θέμα της οπλοκατοχής", τούς κάλεσε πριν από λίγο ο δημοφιλής δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Μετά τις τραγικές εξελίξεις, αναβλήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας στο Παρίσι, ενώ ακυρώθηκαν συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...