Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Planet X

Ένας πλανήτης τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης μπορεί να βρίσκεται στις παρυφές του ηλιακού συστήματος πέρα ​​από τον Πλούτωνα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πάρα πολύ μακριά για να εντοπίσει εύκολα από τα επίγεια τηλεσκόπια, ο αόρατος πλανήτης θα μπορούσε να έλκει βαρυτικά  τα μικρά παγωμένα αντικείμενα κοντά στον Ποσειδώνα, βοηθώντας αυτό στο να εξηγήσει το μυστήριο στις ιδιόρρυθμες τροχιές αυτών των αντικειμένων ». 
Ο ισχυρισμός προέρχεται από Rodney Gomes, έναν αστρονόμων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.Ο  Γκόμες παρουσίασε πρόσφατα και ολοκλήρωσε τα υπολογιστικά μοντέλα του,που υποδηλώνουν την ύπαρξη του μακρινού πλανήτη,και τα έθεσε όλα αυτά σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής ΕταιρείαςTimberline Lodge,του Όρεγκον, νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Οι αστρονόμοι που παρακολούθησαν την ομιλία έχουν βρει επιχειρήματα υπέρ του Gomes αλλά λένε ότι θέλουν πολύ περισσότερα στοιχεία πριν τον υποθετικό πλανήτη τον θεωρήσουν ως πραγματικό. 

Για αρκετά χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ότι μια χούφτα των μικρών παγωμένων σωμάτων που βρίσκονται στο λεγόμενο «σκόρπιο δίσκο" πέρα ​​από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα, συμπεριλαμβανομένης και του Σέντνα ως νάνο πλανήτη, αποκλίνουν από τα μονοπάτια γύρω από τον Ήλιο,κάτι που δεν είναι αναμενόμενο με βάση τη βαρυτική έλξη του συνόλου των γνωστώναντικειμένων στο ηλιακό σύστημα. 

Ο Σέντνα, για παράδειγμα, έχει διακυμάνσεις γύρω από τον Ήλιο με μια εξαιρετικά επιμήκη τροχιά.  Η τροχιά του Σέντνα είναι πραγματικά περίεργη, δήλωσε ο Mike Brown, ένας αστρονόμος στο Caltech ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε τον  Σέντνα το 2003. 

Ωστόσο, όταν έτρεξε τους υπολογισμούς του ο Gomes, με την προσθήκη της βαρυτικής έλξης ενός πλανήτη στις παρυφές του ηλιακού συστήματος, παρατήρησε ότι οι τροχιές των άλλων αντικείμενων μειώθηκαν, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του. Ο αόρατος πλανήτης είναι πολύ μακριά για να διαταράξει αισθητά τις κινήσεις της Γης και των άλλων εσωτερικών πλανητών, αλλά αρκετά κοντά στα διάσπαρτα αντικείμενα των "δίσκων" που κυριαρχεί. 

Άγνωστη οντότητα

Διάφοροι τύποι πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν τις διαταραχές που εμφανίζονται στους υπολογισμούς του Gomes. Για παράδειγμα ο Ποσειδώνας,που το μέγεθος του είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γη, και σε τροχιά 140 δισεκατομμύρια μίλια (225 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) μακριά από τον Ήλιο θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά των  αντικείμενων αυτών. Ή, ένας πλανήτης με πολύ επιμήκη τροχιά,που να την διατηρεί πάντα πολύ πιο πέρα ​​από την τροχιά του Πλούτωνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμφερή αποτελέσματα.

 Όσο για το πώς έφτασε εκεί, ο πλανήτης; θα μπορούσε να έχει γεννηθεί και εκδιώχθηκε από ένα μακρινό αστρικό σύστημα και στη συνέχεια εγκλωβίστηκε από τη βαρύτητα του Ήλιου μας, είπε ο Γκόμες, ή θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί κοντά τον Ήλιο μας και με σταδιακή ώθηση προς τα έξω μέσω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τους άλλους πλανήτες. 

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έκανε ένα λάθος στους υπολογισμούς του, "δήλωσε ο Hal Levison, ένας πλανητικός επιστήμονας στο Southwest Research Institute στο Boulder του Κολοράντο.Έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο, αλλά παίρνει τη σωστή προσέγγιση. Είναι σίγουρα μια υψηλού κινδύνου και μεγάλης ανταμοιβής,η κατάσταση μιας ανακάλυψης ενός νέου πλανήτη. 

Νέος πλανήτης ή αστέρι από τα παλιά;

Αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πλανήτης αποκαλύφθηκε μέσω των βαρυτικών επιδράσεων του σε άλλα ουράνια σώματα.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί αστρονόμοι πέρασαν ένα μεγάλο μέρος τους από το 1900 που ψάχνουν για ένα επιπλέον πλανήτη, που ονομάστηκε πλανήτης Χ, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, επειδή πίστευαν ότι υπήρχαν ανωμαλίες στις τροχιές του Ποσειδώνα και τους άλλους γίγαντες αερίου. "Αλλά αποδείχτηκε ότι η ανωμαλία στην τροχιά του Ποσειδώνα ήταν αποτέλεσμα μίας κακής παρατήρησης," δήλωσε ο Levison. Η αναζήτηση για τον πλανήτη Χ ματαιώθηκε (αν και κάποιοι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό ήταν ένα κάλυμμα πάνω από τον πλανήτη Nibiru, που λένε ότι είναι σε μια πορεία σύγκρουσης για τη Γη. 

Επειδή όμως δεν υπάρχει μια καλή εξήγηση για [τις τροχιές των διάσπαρτων αντικειμένων στον δίσκο], εκτός από έναν άλλο πλανήτη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μια καλή εξήγηση στο μέλλον.


Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί αν ο Σέντνα και τα άλλα διάσπαρτα αντικείμενα των δίσκων στάλθηκαν σε πλάγιο ταξίδι γύρω από τον Ήλιο,ένα αστέρι που πέρασαν από εδώ και πολύ καιρό, ή από ένα αόρατο πλανήτη που υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα αυτή τη στιγμή. 

Εμείς, και μερικές άλλες ομάδες αστρονόμων, εργάζονται σκληρά για να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε και να καταλάβουμε αυτό το μυστήριο,» είπε ο Μπράουν. 
Όσον αφορά τον υποτιθέμενο πλανήτη, ο Levison δήλωσε: «Η δύναμη της ιδέας ότι υπάρχει ένας πλανήτης εκεί έξω θα είναι η αδυναμία να βρούμε μια άλλη εξήγηση για αυτά τα αντικείμενα. 


Ο Ντόνι Gillson έχει νέες φωτογραφίες του Nibiru / Planet X,και ο UrsuAdams ισχυρίζεται ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι από το τηλεσκόπιο Wise. 

Παρακολουθήστε το video του UrsuAdams  ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...