Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Εξωγήινη ζωή και αλλοδαπές κοινωνίες

Πολιτισμοί πέρα από τη Γη: Εξωγήινη ζωή και αλλοδαπές  κοινωνίες 
Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα  πιστεύουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Κάπου εκεί έξω, πρέπει να υπάρχουν και άλλες ευφυείς μορφές ζωή. Τα  Ραδιοτηλεσκόπια μας σαρώνουν το γαλαξία σε αναζήτηση ενός σήματος από ένα μακρινό κόσμο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εκεί έξω, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε με τι θα μοιάζουν οι πολιτισμοί  εκεί.Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο για τις κοινωνιολογικές πτυχές που έχει το "ψάχνουμε για αλλοδαπός ζωή".

Το SpaceDaily πήρε πρόσφατα μια συνέντευξη από τον ομότιμο Καθηγητής Albert Harrison, συν-συντάκτης αυτού του βιβλίου και αναδημοσιεύετε στα Ελληνικά στο huforc.gr.

Ερ. Το νέο βιβλίο σας, πολιτισμούς πέρα από τη Γη: Εξωγήινη ζωή και την κοινωνία, που μόλις κυκλοφόρησε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του βιβλίου;
Α. Το βιβλίο εξερευνά τις πολιτιστικές, κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές του SETI, η επιστημονική αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης. Το SETI πραγματοποίησε τη μετάβαση από την επιστημονική φαντασία στην επιστήμη γύρω στο 1960 όταν οι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι ραδιοζεύξης θα έκαναν εφικτή την διαστρική επικοινωνία δυνατή με τον  Φρανκ Ντρέικ που άρχισε τη πρώτη αναζήτηση στο αμερικανικό Εθνικό Παρατηρητήριο Radio στο Green Bank, στη Δυτική Βιρτζίνια.
Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης πάνω από 100 έρευνες που έχουν λάβει όχι μόνο με ραδιοτηλεσκόπια για να ανιχνεύσουν τους ουρανούς για μεταδόσεις μικροκυμάτων, αλλά και με τη χρήση οπτικών τηλεσκοπίων για μεταδόσεις λέιζερ. Από την αρχή, η φυσική επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα συνειδητοποίησαν ότι οι προσπάθειές τους είχαν τεράστιες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα, και επεδίωξαν την εμπλοκή τους ανθρωπολόγοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι.
Τον SETI είναι πραγματικά μια  διεπιστημονική προσπάθεια που γεφυρώνει τα φυσικά, βιολογικά, και κοινωνικά κριτήρια από επιστήμονες, και εκπροσώπους της  ανθρωπιστικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας και της θεολογίας.
Το SETI έχει δύο κομμάτια: ένα κομμάτι της επιστήμης και ένα κοινωνικό κομμάτι της επιστήμης, και οι πολιτιστικές πτυχές του SETI ή "CASETI" είναι η βολική ονομασία, για να αναφερθώ στις δραστηριότητες εκείνων από εμάς που έχουν τον κοινωνικό κομμάτι της επιστήμης. Η έρευνα για πολιτισμούς πέρα από τη Γη περιλαμβάνουν επιστήμονες από πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η  ανθρωπολογία.
Ερ.: Ποια είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που εξετάζονται στο "Πολιτισμών πέρα από τη Γη;"
Α. Οι πολιτιστικές πτυχές του SETI περιλαμβάνουν την οργάνωση και τη διεξαγωγή της έρευνας, μήνυμα αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας, η προετοιμασία της απάντησης μοντέλο, και τον πιθανό αντίκτυπο στην κοινωνία μας όταν επαληθευτούν τα μηνύματα.
Τα θέματα αυτά μπορεί να φαίνονται σχετικά απλά, αλλά είναι βαθιά και σύνθετα. Πώς μπορούμε να επιστρατεύσουμε πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την προσπάθεια; 
Θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις μορφές νοημοσύνης που προέρχονται από ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο γενετικής γραμμής που είναι σε άλλο πλανήτη σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα; Πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να χαρακτηριζόμαστε ως έξυπνοι, αν μπορούμε να εντοπίσουμε μηνύματα που παίρνουν χρόνια για να φθάσουν στον προορισμό τους και να αρχίσουμε διάλογο. 
Θα είμαστε σε θέση να μπορούμε να αποφύγουμε γκάφες και παρεξηγήσεις που είναι τόσο κοινά, σε εμάς όταν θα υπάρχει μια τεραστία διάφορα με ξένους πολιτισμούς; Πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση; Ακόμα και αν η τεχνολογία αναζήτησης έχει βελτιωθεί απίστευτα όλα αυτά τα χρόνια η σύγχρονες αναζητήσεις μπορεί να καλύψει δισεκατομμύρια συχνότητες μικροκυμάτων ή κανάλια ταυτόχρονα αλλά αυτό είναι  μόνο ένα μικρό τμήμα του χώρου αναζήτησης. 
Το βιβλίο μας είναι οργανωμένο γύρω από τρία θέματα. Το πρώτο είναι το αν είμαστε ή όχι μόνοι στο σύμπαν. Τα κεφάλαια αυτά καλύπτουν θέματα όπως η προέλευση, την εξέλιξη, και την κατανομή της νοημοσύνης στο σύμπαν. Μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της "μακροζωίας"  το χρονικό διάστημα που ένας πολιτισμός μπορεί έχει. Ο αριθμός των πολιτισμών που υπάρχουν και δεν θα έχουν καταστραφεί και αναζητούν τη διαβίβαση πληροφοριών, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για τον εντοπισμό τους. Εδώ, επίσης, οι συντελεστές θέτουν το ζήτημα του κατά πόσον ή όχι θα είμαστε σε θέση να τις κατανοήσουμε  όπως πχ, ο  Νεάντερταλ προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους του σήμερα .

Η δεύτερη ενότητα εξετάζει μερικές από τις συνέπειες της ανακάλυψης για τη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών. Σύμφωνα με το σενάριο SETI, η "ανακάλυψη" μπορεί να αποτελείται από τίποτε περισσότερο από τον εντοπισμό ενός διαστρικού φάρου πολλά έτη φωτός μακριά. Η πληροφορίες θα αργούν να φθάσουν και μετά την ανακοίνωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν με την αβεβαιότητα και ασάφεια, δημιουργώντας, σύμφωνα με τα λόγια του ενός  εισηγητή, μια "κοσμική ανησυχία"  που θα οδηγεί σε μια βιομηχανία ερμηνειών με βάση τις ελπίδες, μας τους φόβους μας, και προ-υπάρχουσες πεποιθήσεις και όχι της  πραγματικότητας που θα  είναι πάρα πολύ αραιά για να προσφέρει ουσιαστική χρήση.

Άλλα κεφάλαια περιγράφουν τι θα συμβαίνει όταν δύο ριζικά διαφορετικά ειδή και  πολιτισμοί έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Η τελευταία ενότητα στο Πολιτισμών πέρα,από τη Γη συζητά διάφορες στρατηγικές για διαστρική επικοινωνία. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις γλώσσες που βασίζονται σε μαθηματικά και την φυσική (με βάση την υπόθεση ότι οι επιστήμονες τους είναι σαν τους επιστήμονές μας), θα χρησιμοποιούν εικόνες για να πουν ιστορίες, τέχνη η μουσική;
Μια ιδέα που έχει κυκλοφόρησε για μια στιγμή είναι ότι κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε της προσωπικότητές μας σε υπολογιστές και να εξερευνήσουν το διάστημα, ενώ θα υπάρχουν σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Το γενικό επιχείρημα είναι ότι σύντομα οι υπολογιστές θα έχουν την ικανότητα για αυτό, αλλά παραμένει θολό. 
Ίσως καταστήσει δυνατή η ανάπτυξη ενός 'avatars" που θα μπορούσε στη συνέχεια να σταλεί στο διάστημα με μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για "τη διατήρηση της ζωής." Avatars από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς θα μπορούσαν να συναντηθούν σε μια τοποθεσία που ονομάζεται "Cosmopolis", όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διπλωματία και το εμπόριο συμπεριφορά.
Υπάρχει, η επιστήμη στις κοινωνικές επιστήμες, που μπορούμε να δούμε την ιστορία για να μάθουμε τι συμβαίνει όταν πολύ διαφορετικοί πολιτισμοί έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Δεν ξέρουμε αν οι αλλοδαποί και οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες από τις προκλήσεις που συνδέονται με την επικοινωνία, ενηλίκων-παιδιών και αλληλεπιδράσεις. Το  κεφάλαιο αυτό παρέχει μια θαυμάσια περιγραφή στης δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες των πρώτων ιεραποστόλων που επιδιώκουν να κατανοήσουν τις κοσμοθεωρίες των Ινδιάνων της Αμερικής. 
Πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα UFO  και την εξωγήινη υπόθεση αναφέρουν ότι κάποια ΑΤΙΑ είναι εξωγήινα διαστημόπλοια που επισκέπτονται τη Γη αναφέροντας πώς το SETI, είναι κάτι σχετικό με τις ιδέες τους ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που κατοικείται.  Θα αναφέρω ότι οι επιστήμονες του SETI  δεν τους αρέσει και τόσο η ηδέα ότι οι εξωγήινοι είναι εδω και ότι υπάρχουν UFO.
Οι θεάσεις UFO οι, απαγωγές από εξωγήινους, διεθνείς συνωμοσίες και ούτω καθεξής πολλοί επιστήμονες τις αναφέρουν ως αμόκ φαντασίας,  με ισχυρή υποστήριξη από την λαϊκή κουλτούρα: με άλλα λόγια, κακή αντίεπιστήμη  (antiscience.) 
Σε ένα κεφάλαιο στο "πέρα από τη Γη",  αφηγούμαστε κάποια από τα προβλήματα με τους μύθους των UFO  που αναφέρουν για το SETI και αυτό έχει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, και με ποιο τρόπο η σύγχυση μεταξύ UFOλογία και του SETI έχει οδηγήσει σε πάρα πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων για πραγματική απώλεια της κρατικής χρηματοδότησης, και τον τερματισμό του SETI απο τη NASA. Από την πλευρά ενός ψυχολόγου, οι πεποιθήσεις των ανθρώπων με τα UFO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι επηρεάζει τις αρχικές αντιδράσεις σε μια"επαφή".
Οι επιστήμονες του  SETI είναι απολύτως αποφασισμένοι να αποφύγουν ένα ψευδή συναγερμό, και έχουν πολλές διαδικασίες για να αποφευχθεί αυτό. Είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τον εαυτό τους και ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι σε δικά τους δεδομένα. Το SETI και η  μετάβαση από την επιστημονική φαντασία στην επιστήμη ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες κατά την ταπεινή γνώμη μου είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά επεισόδια στην ιστορία της επιστήμης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...