Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οθόνες αφής που αναγνωρίζουν αποτυπώματα και λειτουργικό σύστημα για «έξυπνα» σπίτια

TECHNOLOGY


Η «έκρηξη» των smartphones και των tablets, αν και σίγουρα δεν ήταν απρόσμενη, έφερε μία μεγάλη επανάσταση στην τεχνολογία των οθονών αφής, οι οποίες εμφανίστηκαν παντού. Ωστόσο, το κόστος τους παραμένει υψηλό όσον αφορά τους «tabletop» υπολογιστές, καθώς οι οθόνες αφής τους οφείλουν να είναι μεγάλου μεγέθους- κατʼεπέκτασιν, δεν έχουν διαδοθεί πολύ. Παρόλα αυτά, οι τιμές μειώνονται, και καινοτομίες όπως το Fiberio, των Κρίστιαν Χολτς και
Πάτρικ Μπάουντις του Hasso Plattner Institute (Γερμανία) ενδεχομένως να φέρουν σύντομα πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό τους εν λόγω υπολογιστές.


Το Fiberio είναι ο πρώτος tabletop υπολογιστής ο οποίος μπορεί να αντιλαμβάνεται πολλαπλούς χρήστες, αναγνωρίζοντας τα αποτυπώματά τους κάθε φορά που αυτοί αλληλεπιδρούν μαζί του. Αν και το σύστημα παραμένει αρκετά ογκώδες για να μπορεί να μεταφερθεί σε μικρές φορητές συσκευές, οι δημιουργοί του ελπίζουν πως θα «ανοίξει» την αγορά των tabletop, ενώ παράλληλα εργάζονται πάνω στη συρρίκνωσή του.

Η χρήση κωδικών και usernames είναι η συνήθης μέθοδος ασφαλείας για τις περισσότερες συσκευές, ωστόσο όταν ένα σύστημα έχει πολλαπλούς χρήστες η κατάσταση δυσκολεύει. Η οθόνη αφής του Fiberio μπορεί να φέρνει σε πέρας τη διαδικασία ταυτοποίησης εύκολα και γρήγορα, αναγνωρίζοντας τα αποτυπώματα ων χρηστών. Επίσης, πέρα από θέματα ασφαλείας, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και όσον αφορά τον διαχωρισμό των πολλαπλών χρηστών ενός συστήματος.




Το Fiberio χρησιμοποιεί μία «πλάκα» οπτικής ίνας, πάχους τριών χιλιοστών, η οποία αποτελείται από 40 εκατομμύρια ίνες. Οι άκρες τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την ανάκλαση του εκπεμπόμενου φωτός (το οποίο σχηματίζει την εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη), σε σημείο που μπορούν να ξεχωρίζουν και τις «συνθέσεις» και τα «μοτίβα» που σχηματίζονται στην επιφάνεια ενός δακτύλου και αποτελούν το αποτύπωμά του.

Η λεπτομέρεια αναγνώρισης είναι εξαιρετικά υψηλή, ξεπερνώντας τα 500 dots per inch που αποτελούν την ελάχιστη προϋπόθεση του FBI. Σε δοκιμές που έγιναν, δέκα εθελοντές άγγιξαν την οθόνη πέντε φορές ο καθένας, με τρία από τα δάκτυλά τους- το σύστημα ήταν ικανό να αναγνωρίσει τα ίδια αποτυπώματα, πλην δύο περιπτώσεων, που δεν είχαν καταγραφεί αρκετές λεπτομέρειες. Περαιτέρω στοιχεία για το Fiberio θα παρουσιαστούν στo ACM Symposium on User Interface Software and Technology τον Οκτώβριο στη Σκωτία. 

Από πλευράς τους, ερευνητές της Microsoft παρουσίασαν το Lab of Things: πρόκειται για λογισμικό το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον «έλεγχο» σπιτιών μέσω υπολογιστών και του Ίντερνετ, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη εφαρμογών που θα μπορούν να εγκαθίστανται σε σπίτια, για το χειρισμό οικιακών συσκευών. Το Lab of Things αποτελεί μία ενιαία πλατφόρμα για τον έλεγχο συσκευών «έξυπνου σπιτιού», ενώ θέτει και στάνταρ για την δημιουργία εφαρμογών που θα απευθύνονται σε σπίτια με Lab of Things.

Το λειτουργικό ανακοινώθηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη Faculty Summit της Microsoft, που απευθύνεται σε ερευνητές εντός και εκτός της εταιρείας. Το Lab of Things χρειάζεται να εγκατασταθεί αρχικά σε έναν υπολογιστή στο σπίτι, και μετά είναι σε θέση να ανιχνεύει «έξυπνες» συσκευές οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Οι δημιουργοί του ελπίζουν πως η εμφάνιση μίας «κοινής πλατφόρμας» θα βοηθήσει σημαντικά τους καταναλωτές που θέλουν να αυτοματοποιήσουν ή απλά να «εμπλουτίσουν» το σπίτι τους, αλλά και ερευνητές οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν εφαρμογές οικιακών αυτοματισμών. Επίσης, εκτιμάται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αυτοματοποίησης θα φανεί χρήσιμη και σε άλλους χώρους, από νοσοκομεία μέχρι γυμναστήρια και χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...