Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Έρευνα σε δεδομένα Αμερικανών χωρίς ένταλμα μπορεί να κάνει η NSA



USA NSA DATA

Η NSA μπορεί να ερευνήσει τις βάσεις δεδομένων που έχει για email και τηλεφωνήματα Αμερικανών πολιτών χωρίς ένταλμα βάσει έγκρισης που της δόθηκε το 2011, αναφέρει έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο παρέδωσε στον Guardian ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι πράκτορες της υπηρεσίας μπορούν να βρουν δεδομένα για Αμερικανούς έχοντας στη διάθεσή τους το όνομα ή άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτούς, όπως διευθύνσεις IP.

Τυπικά, το άρθρο 702 του νόμου FISA Amendments Act, επιτρέπει στην NSA να παρακολουθεί χωρίς ένταλμα επικοινωνίες ατόμων που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ και δεν βρίσκονται στο έδαφος της χώρας κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων.

Χωρίς ένταλμα μπορεί να συλλεχθούν και επικοινωνίες Αμερικανών με ξένα ύποπτα πρόσωπα, ενώ πιθανό είναι να καταγραφούν κατά τύχη από τα αυτοματοποιημένα συστήματα και επικοινωνίες Αμερικανών πολιτών.

Το έγγραφο του Σνόουντεν –πρόκειται για απόρρητο εσωτερικό έγγραφο της NSA—αφήνει εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν και έρευνες για Αμερικανούς πολίτες, αλλά προειδοποιεί ότι πρέπει πρώτα να συσταθεί ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των ερευνών σε αυτά

τα πρόσωπα.

Δεν είναι γνωστό αν αυτό ο μηχανισμός έχει υλοποιηθεί ή όχι, γράφει ο Guardian.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, της NSA και άλλων αξιωματούχων ότι η υπηρεσία δεν παρακολουθεί τους Αμερικανούς, κάτι που τυπικά είναι έξω από τις αρμοδιότητες της.

Μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα PRISM, το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα μέσα από ηλεκτρονικά δίκτυα και σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν αφορά Αμερικανούς ή όσους ζουν στη χώρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...