Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο λιμάνι στον κόσμο στην Ερυθρά Θάλασσα




Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια στον κόσμο που χρονολογείται από την εποχή του Φαραώ Χέοπα (περίπου 2580 π.Χ.), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Το λιμάνι ανακαλύφθηκε στην περιοχή Βαντί αλ Γκάρφ, στις ακτές της
Ερυθράς Θάλασσας, περίπου 180 χιλιόμετρα νότια της διώρυγας του Σουέζ.
Στην περιοχή των ανασκαφών βρέθηκαν επίσης σαράντα φύλλα πάπυρου με ιερογλυφικά, τα οποία ρίχνουν φως στην ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων.
Οι πάπυροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, περιέχουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στο λιμάνι και λεπτομέρειες για τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό, η περιοχή ανακαλύφθηκε από μια κοινή αρχαιολογική αποστολή Γάλλων και Αιγυπτίων και θεωρείται ένα από
τα πλέον σημαντικά λιμάνια της αρχαίας Αιγύπτου.
Όπως ανακοινώθηκε από το λιμάνι αυτό διακινούνταν μέταλλα, όπως χαλκός ή άλλα ορυκτά της αρχαιότητας. Στο χώρο, ανακαλύφθηκε, επίσης και ένα λίθινο κρηπίδωμα.
Τα φύλλα παπύρου μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Διώρυγας, αμέσως μετά την ανακάλυψή τους, ώστε να μελετηθούν και προβούν οι ιστορικοί σε τεκμηρίωσή τους, όπως δήλωσε ο Ιμπραήμ.
Ο Άντελ Χουσεΐν, επικεφαλής του τομέα των αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι η αποστολή έχει ανακαλύψει, επίσης, τα ερείπια από τα οικήματα των λιμενεργατών, 30 στοές και πολλά λίθινα εργαλεία, όπως δημοσιεύει το Al-Masry Al-Youm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...