Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το νησί των ποντικιών



Το οικοσύστημα ενός συμπλέγματος νησιών ανοιχτά της Καλιφόρνια έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» στην υπηρεσία που ασχολείται με τα ψάρια και την άγρια ζωή στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα νησιά Farallon που βρίσκονται στον κόλπο των Farallones και θεωρούνται η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή από τρωκτικά στον κόσμο, καθώς σε κάθε έικρ (4.046 τετραγωνικά μέτρα) κατοικούν κατά μέσο όρο 500 ποντίκια Αν και στα νησιά δεν κατοικούν άνθρωποι, όσοι επισκέπτονται την περιοχή για να μελετήσουν το οικοσύστημα, αναφέρουν ότι συχνά αισθάνονται το έδαφος… να τρέμει!
Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, μιας και τα ποντίκια απειλούν το τοπικό οικοσύστημα και τα ζώα που κατοικούν στα νησιά, όπως είναι τα θαλασσοπούλια Oceanodroma leucorhoa και Oceanodroma homochroa. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο, ώστε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ να έχει προχωρήσει στην σύνταξη μιας αναφοράς 650 σελίδων με διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση των τρωκτικών! 

«Το οικοσύστημα των νησιών είναι εκτός ισορροπίας. Θέλουμε την ανταπόκριση του κοινού στις προτάσεις μας για την εξάλειψη των ποντικιών και την αποκατάσταση της ισορροπίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Anne Morkill, μάνατζερ του San Francisco Bay National Wildlife Refuge Complex.

Ανάμεσα στις προτάσεις που περιλαμβάνει η αναφορά, υπάρχει και η λύση της απομάκρυνσης των αυτοχθόνων ειδών, η χρήση δύο δηλητηρίων για την εξαφάνιση των τρωκτικών και ακολούθως η επανεγκατάσταση των ντόπιων ζώων. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε το θέμα είναι ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά έχει απορρίψει διάφορες λύσεις για την εξόντωση των τρωκτικών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χρήση ποντικοπαγίδων με το σκεπτικό ότι δεν επαρκούν για τον αριθμό των τρωκτικών. Επίσης η εισαγωγή θηρευτών όπως η γάτες απορρίφθηκε, καθώς μετά θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος για την αντιμετώπιση του νέου είδους.

Όσο για τα ποντικοφάρμακα έχουν προταθεί διάφορα είδη καθώς και μέθοδοι διασποράς τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι το έδαφος είναι δυσπρόσιτο, η λύση που προτείνεται είναι η εναέρια διασπορά του δηλητηρίου. 

Ακόμη όμως και με την απομάκρυνση των θαλασσοπουλιών, ορισμένα ζώα που δεν θα καταστεί δυνατόν να απομακρυνθούν, είναι πιθανό να απειληθούν από τα ποντικοφάρμακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...