Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Οι θάλασσες του τρόμου

SEA HORROR

Την εποχή που κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι στη στεριά διάφορα όντα που τους έμοιαζαν σε μέγεθος, όψη και μοχθηρότητα κυριαρχούσαν στις θάλασσες του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί τα απολιθώματα τέτοιων θηρίων που σκορπούσαν κυριολεκτικά τον τρόμο στον θαλάσσιο κόσμο πριν από εκατομμύρια έτη. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και πιο τρομακτικά εξ αυτών.


O Τ. rex των θαλασσών

Το 2006 ανακαλύφθηκε σε ένα νησί του Αρκτικού Ωκεανού βορείως της Νορβηγίας ο σκελετός ενός μυστηριώδους θαλάσσιου όντος. Η μελέτη του σκελετού δυσκόλεψε ιδιαίτερα όσους ασχολήθηκαν μαζί του αφού αδυνατούσαν να τον «αποκωδικοποιήσουν». Δεν μπορούσαν να κατατάξουν το ον αλλά και να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις για τα χαρακτηριστικά του. Τελικά ονόμασαν το πλάσμα «Predator X», ο «άγνωστος θηρευτής» σε ελεύθερη μετάφραση, και η μόνη εκτίμηση που έκαναν ήταν ότι είχε μήκος περίπου 17 μέτρα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Πάτρικ Ντρανκενμίλερ, παλαιοντολόγο του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο. Μελετώντας τον σκελετό και συγκρίνοντάς τον με άλλα απολιθώματα υποστηρίζουν ότι βρήκαν τα χαρακτηριστικά του θαλάσσιου όντος το οποίο ανήκει σε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος.

Οι ερευνητές ονόμασαν το ον Pliosaurus funkei και, όπως αναφέρουν, ήταν ένα φοβερό και τρομερό θαλάσσιο ερπετό που ζούσε πριν από 150 εκατομμύρια έτη. Υπολογίζουν ότι ο P. funkei ήταν λίγο πιο μικρός από ό,τι ανέφερε η αρχική εκτίμηση και έφτανε σε μήκος τα 14 μέτρα. Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι όμως αυτή που αφορά το κρανίο του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρανίο του είχε μήκος πάνω από δύο μέτρα, ενώ το δάγκωμά του ήταν τέσσερις φορές πιο ισχυρό από εκείνο του T. rex! Οπως εκτιμούν, η λεία του P. funkei ήταν άλλοι πλησιόσαυροι και θαλάσσια ερπετά με μακρείς λαιμούς και μικρά κεφάλια.




Τα σαγόνια… σοκ και δέος

Ονομάζεται Κέβαν Σίχαν, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στη Βρετανία και έχει χόμπι την αναζήτηση απολιθωμάτων. Πριν από πέντε χρόνια ο Σίχαν εντόπισε τμήματα του κρανίου ενός δεινοσαύρου στην περιοχή Ντόρσετ, στην οποία έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων. Η μελέτη αυτών των

τμημάτων είχε υποδείξει την ύπαρξη ενός θαλάσσιου τέρατος το κεφάλι του οποίου είχε μήκος περίπου τρία μέτρα!

Για τα επόμενα πέντε έτη ο Σίχαν πήγαινε καθημερινά στην ίδια περιοχή και αναζητούσε και άλλα απολιθώματα του θαλάσσιου τέρατος. Ανακάλυψε τελικά τόσα ώστε οι ειδικοί να καταφέρουν να ανασυνθέσουν τα σαγόνια αυτού του όντος το οποίο ήταν κάποιο είδος πλειοσαύρου. Προς τιμήν του 68χρονου σήμερα εξερευνητή το τέρας ονομάστηκε...Pliosaurus kevani.

Τα σαγόνια του τέρατος βρίσκονται στο Dorset County Museum και, όπως φαίνεται σε αυτά, υπήρχαν δόντια με μήκος 30 εκατοστών! Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν τα σαγόνια, ο κάτοχός τους ζούσε πριν από 150 εκατομμύρια έτη και ήταν ένα πλάσμα βάρους 12 τόνων που μπορούσε να κάνει κυριολεκτικά μια χαψιά έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, ενώ μια δαγκωνιά του ήταν ικανή να διαλύσει ένα αυτοκίνητο.


O δελφινοκροκόδειλος

Ο Tyrannoneustes lythrodectikos κολυμπούσε στα νερά της Βρετανίας πριν από 165 εκατομμύρια έτη και τρομοκρατούσε σχεδόν τους πάντες αφού μπορούσε να κυνηγήσει και να εξοντώσει θαλάσσια όντα ακόμη και πολύ μεγαλύτερα από αυτόν. Ηταν ένα θαλάσσιο ον που έμοιαζε με υβρίδιο δελφινιού και κροκοδείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...