Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Τα αναπάντητα μυστήρια των γραμμών Νάζκα στο Περού

ALIENSIGNS

Αποτελούν ένα από τα πιο μυστηριώδη και ανεξήγητα «μνημεία» που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι πολιτισμοί της Νότιας Αμερικής. Οι γραμμές Νάζκα οι οποίες καλύπτουν μια έκταση περίπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανάμεσα στις πόλεις της Νάζκα και της Πάλπα στους πρόποδες των Ανδεων, χωρίς ακόμη να έχει ερμηνευθεί αποτελεσματικά ο λόγος που κατασκευάσθηκαν.

Οι γραμμές Νάζκα εκτιμάται πως δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάζκα γύρω στο 200 π.Χ.- 700 μ.Χ. Και τα εκατοντάδες σχήματα που έχει σχεδιάσει η αρχαία φυλή, απεικονίζει από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια ζώων, όπως λάμα, πίθηκοι, αράχνες αλλά και σχέδια ανθρώπων, με τις μεγαλύτερες φιγούρες να έχουν μήκος πάνω από 200 μέτρα.


Από τι υλικό δημιουργήθηκαν

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Χάρη στο ξηρό και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί, αναφέρει το wikipedia.


Από που είναι ορατές

Ενα άλλο ερώτημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη μυστηριώδες αυτό φαινόμενο, είναι η ορατότητα τους. Για πολλά χρόνια επικρατούσε η θεωρία ότι οι γραμμές Νάζκα είναι ορατές μόνο από τον αέρα κατά την πτήση. Ωστόσο την θεωρία αυτή ανέτρεψε ο Περουβιανός αρχαιολόγος Torribio Mejita Xesspe, ο οποίος τις εντόπισε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας το 1927.





Πως τις κατασκεύασαν

Το τρίτο ερώτημα το οποίο δεν έχει ερμηνευθεί ακόμη επαρκώς, είναι το δύσκολο εγχείρημα της κατασκευής των γραμμών Νάζκα. Οι γραμμές σχηματίστηκαν από μία ρηχή τάφρο η οποία είχε βάθος μεταξύ 10- 15 εκατοστά. Οι τάφροι δημιουργήθηκαν αφού πρώτα αφαιρέθηκαν τα κόκκινου χρώματος χαλίκια τα οποία καλύπτουν την επιφάνεια της ερήμου, μέχρι που εμφανίστηκαν τα χαλίκια λευκού χρώματος που απεικονίζουν τις γραμμές δημιουργώντας μια έντονη χρωματική αντίθεση, ενώ παράλληλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας υδροξειδίου του ασβεστίου, δημιουργείται ένα στρώμα το οποίο προφυλάσσει τις γραμμές από την διάβρωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς το πως και εάν γνώριζε η φυλή Νάζκα τις «προστατευτικές» αυτές ιδιότητες, καθώς και από που αντλήθηκε η τεχνογνωσία του όλου εγχειρήματος.



Γιατί τις κατασκεύασαν

Το τέταρτο και πιο «καυτό» ερώτημα, είναι ο λόγος που κατασκευάστηκαν αυτά τα θαυμαστά σχέδια, ερώτημα το οποίο έχει δημιουργήσει πλήθος διατυπώσεων και θεωριών ενώ έχει πυροδοτήσει και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

Επιστήμονες οι οποίοι έχουν μελετήσει τον αρχαίο πολιτισμό των Νάζκα καθώς και την πολύπλοκη κατασκευή των γραμμών, έχουν κάνει μια πρώτη υπόθεση ότι ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν από την φυλή Νάζκα για να τις βλέπουν από ψηλά οι θεοί.

Άλλοι πιθανολογούν ότι οι γραμμές αποτελούσαν ένα είδος παρατηρητηρίου, το οποίο έδειχνε προς το σημείο του ορίζοντα όπου ανατέλλουν ή δύουν ο ήλιος και άλλα ουράνια σώματα κατά τα ηλιοστάσια ή ακόμα ότι αναπαριστούν αστερισμούς ή άλλες ουράνιες μορφές.

Το 1985 ο αρχαιολόγος Johan Reinhard δημοσίευσε αρχαιολογικά δεδομένα που ανέφεραν ότι στον πολιτισμό της φυλής Νάζκα, από την αρχαία περίοδο ως και πιο πρόσφατα, ήταν κυρίαρχη η λατρεία των βουνών και άλλων πηγών νερού και διατύπωσε τη θεωρία ότι οι γραμμές και οι μορφές ήταν μέρος θρησκευτικών πρακτικών που περιελάμβαναν τη λατρεία θεών οι οποίοι σχετίζονται με το νερό, ενώ προσέθεσε στη θεωρία του και το ενδεχόμενο οι γραμμές αυτές να αποτελούν ιερά μονοπάτια που οδηγούν σε χώρους λατρείας των θεοτήτων.

Παρά τις συνεχείς έρευνες και διατυπώσεις θεωριών που έχουν γίνει ως σήμερα, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τον λόγο που δημιουργήθηκαν αυτές οι μυστηριώδεις γραμμές, ενώ παράλληλα κάποιες από τις απεικονίσεις δεν έχουν ερμηνευθεί πλήρως.

φωτογραφίες: travlnmermaid, colegato



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...