Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Η κιβωτός του Νώε

N O E 

Η Κιβωτός του Νώε είναι το πλοίο που κατασκευάστηκε από το βιβλικό χαρακτήρα Νώε. Κατ' εντολήν του Θεού, σύμφωνα με την ιστορία, ο Νώε έπρεπε να κατασκευάσει ένα πλοίο το οποίο θα φιλοξενούσε την μεγάλη οικογένεια του, περίπου 50,000 είδη ζώων και γύρω στο 1 εκατομμύριο είδη εντόμων. Το σκάφος έπρεπε να κατασκευαστεί ώστε ν' αντέχει σε ένα προσχεδιασμένο θεϊκό κατακλυσμό που είχε σαν στόχο να καταστρέψει όλους τους άλλους ανθρώπους και τα ζώα πάνω στη Γη (εκτός απ' αυτά που ζουν μέσα στη θάλασσα υποθέτω).


Αυτό δεν ήταν πρόβλημα κατά τον Δρ. Max D. Younce που λέει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς που στηρίζονται στη Γέννεση 6:15, η κιβωτός είχε μήκος 137.17 μέτρα (450 πόδια), πλάτος 22.86 μέτρα (75 πόδια) και βάθος 13.716 μέτρα (45 πόδια). Λέει ότι αυτό είναι ισοδύναμο με "522 επιβατηγά αυτοκίνητα ή 8 εμπορικές αμαξοστοιχίες των 65 βαγονιών η κάθε μια". Με κάποιους θεϊκούς υπολογισμούς έβγαλε ότι όλα τα είδη εντόμων και σκουλικιών μπορούν να χωρέσουν σε 21 βαγόνια. Μπορεί να έχει δίκιο αλλά ο Δρ. Younce δεν εξηγεί το πως ένα μεγάλο βαγόνι γεμάτο με φορτίο μπόρεσε και επέπλεε αντί να καταποντιστεί στον πάτο.

Αυτοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία μπορεί ν΄αναρωτηθούν γιατί ο Θεός ήθελε να καταστρέψει όλους σχεδον τους απογόνους όλων των πλασμάτων που δημιούργησε. Το θέμα είναι λοιπόν ότι ο Θεός είχε δυσαρεστηθεί από την ανθρωπότητα που είχε δημιουργήσει, εκτός βέβαια από τον Νώε και την οικογένειά του. Η εξόντωση αυτών που δυσαρεστούν κάποιον, φαίνεται ότι έχει γίνει μια γνώριμη τακτική των ακολούθων αυτού αλλά και πολλών άλλων θεών. 

Παρά το κακό παράδειγμα που έδωσε ο Θεός στου απογόνους του Νώε -φανταστείτε έναν γονιό να πνίγει τα παιδιά του επειδή "δεν ήταν ενάρετα"- η ιστορία είναι αγαπητή ανάμεσα στα παιδιά. Ο Θεός αγαπά τους καλούς ανθρώπους. Τους αφήνει να κάνουν ταξίδια με βάρκες μαζί με κάποια φιλικά ζώα. Τους δείχνει ένα μεγάλο ουράνιο τόξο μετά την καταιγίδα. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ακόμα και στους ενήλικες αρέσει η ιστορία, αν και μάλλον την εκλαμβάνουν σαν μια αλληγορία με κάποιο πνευματικό μήνυμα όπως ο Θεός είναι παντοδύναμος και χρωστάμε τα πάντα, ακόμη και την ύπαρξη μας στο Δημιουργό. Επίσης, ο Δημιουργός περιμένει από εμάς να είμαστε φρόνιμοι. Αλλά υπάρχουν αρκετοί που παίρνουν την ιστορία τοις μετρητοίς. 

Σύμφωνα με την ιστορία που λέγεται στο κεφάλαιο 7 του βιβλίου της Γενέσεως , ο Νώε, το πλήρωμα του και τα ζώα ζούσαν μαζί για περισσότερους από 6 μήνες μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά. Υπάρχουν ορισμένα λογιστικά προβλήματα με μια τέτοια διευθέτηση, αλλά πριν πάμε σ' αυτά υπάρχει κάτι που χρήζει σχολιασμού. Είναι εμφανές ότι ο κατακλυσμός δεν είναι κάτι το αστείο. Ο αφανισμός ζωών και περιουσιών που έχει προκληθεί από πλημμύρες έχει ταλανίσει πολλά ζώα, όχι μόνο τους ανθρώπους, από την αρχή της Ιστορίας. Το να βλέπει κάποιος την οικογένεια του ή το σπίτι του να παρασύρεται από νερα, πρέπει να είναι ένα φρικτό θέαμα. Το να βλέπει κάποιος τα παιδιά του, τη ζωή του και τα όνειρα του να "πνίγονται" μέσα σε μια στιγμή, πρέπει να είναι μια ολέθρια εμπειρία. Αλλά αν κάποιος ανακάλυπτε ότι η πλημμύρα δεν είναι κάποιο παιχνίδι της φύσης αλλά μια κακόβουλη και σκόπιμη ενέργεια ενός ενσυνέιδητου όντος, τότε θα έπρεπε να προσθέσει και το συναίσθημα της οργής πλάι σ' αυτό του πόνου. Υποθέτω πως κάποιος θα μπορούσε να πει πως ο κόσμος ανήκει στο Θεό. Αυτός τον δημιούργησε και μπορεί να τον καταστρέψει όποτε θέλει. Αλλά ένα τέτοιο ύφος δεν αρμόζει σε ένα Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό.

Η εύρεση της "κιβωτού" 

Και όμως, όσο εξωφρενική και αν ακούγεται η ιστορία, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον 21ο αιώνα που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την κιβωτό. Ονομάζουν τους εαυτούς τους "arkeologists" (σ.τ.μτφ.: ο όρος αυτός δεν μεταφράζεται στα ελληνικά μιας και είναι ένα ευφυολόγημα. Ο "αρχαιολόγος" στ' αγγλικά λέγεται "archeologist" και προφέρεται "αρκεόλοτζιστ". Επίσης, η κιβωτός λέγεται "ark" και προφέρεται "αρκ". Αντικαθιστώντας το ch στο archeologist με k, έχουμε το arkeologist, το οποίο και πάλι προφέρεται σαν τον αρχαιολόγο, δηλαδή "αρκεόλοτζιστ". Υποδηλώνει δηλαδή αυτούς που ψάχνουν για την κιβωτό. Κάτι μεταξύ αρχαιολόγου και "κιβωτολόγου" θα έλεγα, αν και αυτοί είναι περισσότερο κιβωτολόγοι παρά αρχαιολόγοι...). Ναι, λένε ότι μόλις υποχώρησε η πλημμύρα ο Νώε και ο ζωολογικός του κήπος κατέβηκαν στο όρος Αραράτ στην Τουρκία. Υποτίθεται ότι μετά απ' αυτό τα ζώα σκόρπισαν στις τέσσερις γωνιές της Γης. Το πως πήγαν τα ζώα σε διαφορετικές ηπείρους, δεν μας το λένε. Ίσως να επέπλεαν πάνω σε συντρίμμια. Περισσότερο προβληματικό είναι το πως επέζησαν τόσα είδη ζώων μιας και είχαν μειωθεί σε μόλις ένα, ή εφτά, ζευγάρια. Επίσης, θα πίστευε κανείς ότι επιτυχημένα είδη που είχαν να ταξιδέψουν το περισσότερο, θα άφηναν πίσω τους καθ' οδόν απογόνους. Τι στοιχεία υπάρχουν ότι όλα τα είδη προέρχονται από την Τουρκία; Έτσι πρέπει να δείχνουν τα πράγματα αν η κιβωτός προσάραξε στο Αραράτ. 

Παρ' ολ' αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτρέπει τον πραγματικό πιστό από το να ισχυρίζεται ότι η ιστορία της κιβωτού του Νώε είναι μια θεϊκή αλήθεια. Ούτε αποτρέπει αυτούς που νομίζουν ότι έχει βρεθεί η κιβωτός. Για παράδειγμα, το 1977 ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ ονόματι "Σε αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε" (In Search of Noah's ark), μεταδώθηκε σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το CBS έδειξε το 1993 ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο "Η εκπληκτική ανακάλυψη της κιβωτού του Νώε" (The Incredible Discovery of Noah's Ark) . Το πρώτο είναι προϊόν φαντασίας που ισχυρίζεται πως είναι ντοκιμαντέρ. Το δεύτερο ενορχηστρώθηκε από τον George Jammal που παραδέχτηκε πως η ιστορία ήταν μια φάρσα. Ο Jammal είπε ότι ήθελε να ξεμπροστιάσει τους θρησκευτικούς απατεώνες. Την φάρσα του παρακολούθησαν γύρω στα 20 εκατομμύρια ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ακόμη δεν γνωρίζουν ότι ο Jammal δεν ήθελε να το πάρουν στα σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια του σώου του, ο Jammal παρήγαγε αυτό που ονόμασε "ιερό ξύλο" από την κιβωτό, όπου αργότερα παραδέχτηκε ότι το είχε πάρει από κάποιες σιδηροδρομικές γραμμές στο Long Beach, και το είχε σκληρύνει ψήνωντας το σε φούρνο. Έφτιαξε επίσης περισσότερο ψεύτικο ξύλο τηγανίζοντας ένα κομμάτι καλιφορνέζικου πεύκου μέσα στο φούρνο του μαζί με ένα μίγμα κρασιού, ιωδίου, και γλυκόξινων και τεριγιάκι σαλτσών. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν είχε πάει ποτέ στην Τουρκία. Το πρόγραμμα είχε παραχθεί από την Sun International Pictures με έδρα στο Salt Lake City, η οποία είναι υπεύθυνη και για πολλά ψευδο-ντοκιμαντέρ πάνω στο Νοστράδαμο, το Τρίγωνο των Βερμούδων, την Ιερά Σινδώνη και τα UFO. 

Τα στοιχεία για ένα παγκόσμιο κατακλυσμό 

Οι ιστορίες για κατακλυσμούς δεν είναι αποκλειστικές στους αρχαίους ιουδαίους. Τι γεωλογικά ή αρχαιολογικά στοιχεία υπάρχουν που να υποδηλώνουν μια παγκόσμια καταστροφή όλων των ανθρωπίνων κοινωνιών, όλων των φυτών και όλων των ζώων, εκτός από αυτά που ήταν πάνω στην κιβωτό του νώε (ή του Ziusudra [Σουμερία], ή του Utnapishtim [Βαβυλώνα]); Θα έπρεπε να υπάρχει ένα στρώμα ιζημάτων που να χρονολογείται από εκείνον το χρόνο και να περιέχει τα οστά όλων αυτών των δύστυχων πλασμάτων. Θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα. Τέτοια στοιχεία ενός παγκόσμιου κατακλυσμού δεν υπάρχουν. Στοιχεία ενός μεγάλου κατακλυσμού, που ίσως να οφείλετο σε παγετώνες που έλιωναν και που πέρασαν μέσα από τα στενά του Βοσπόρου, ανακαλύφτηκαν στην ακτή της Τουρκίας από τον Robert Ballard (που εντόπισε και τον Τιτανικό). Κάποιοι, όπως ο Ryan και ο Pitman, ισχυρίστηκαν ότι αυτά αποτελούν στοιχεία για τον κατακλυσμό του Νώε, αλλά κάτι τέτοιο είναι μια καθαρή και ανόητη εικασία. Ο Βιβλικός κατακλυσμός οφείλετο στη βροχή και όχι στην κατάρευση ενός φράγματος. 

Όπως σημειώνει και ο αρχαιο-ανθρωπολόγος John Alden,
...η ιστορία της Βίβλου είναι σαφής-- έβρεχε για εβδομάδες πριν την πλημμύρα του Νώε, και αφότου σταμάτησε η βροχή τα νερά υποχώρησαν. Η πλημμύρα στη Μαύρη Θάλασσα δεν προκλήθηκε από βροχή, και αφότου σηκώθηκε η στάθμη του νερού, δεν υποχώρησε ποτέ. Και καμία ιστόρια (ούτε η Σουμεριακή ούτε η Βιβλική) δεν αναφέρουν την πιο δραματική συνέπεια της πλημμύρας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι ότι το γλυκό νερό μετατράπηκε σε αλμυρό. Με λίγα λόγια, ο κατακλυσμός του Νώε δεν μοιάζει καθόλου με την πλημμύρα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ας συμφωνήσουμε, για χάρη της συζήτησης, ότι υπήρξε ένας παγκόσμιος κατακλυσμός, αλλά τα στοιχεία, με κάποιο μαγικό τρόπο, εξαφανίστηκαν έτσι ώστε γεωλογικά και αρχαιολογικά να μην συνάγεται ο κατακλυσμός. Υπάρχουν ακόμα μερικές ερωτήσεις που πρέπει ν' απαντηθούν πριν αποδεχτούμε αυτή τη θεωρία. Κατ' αρχήν πόσο μεγάλο ήταν αυτό το σκάφος; Η απάντηση: πολύ, πολύ μεγάλο! Θα επέπλεε; Μπορεί εδώ να δώθηκε στο Νώε Θεία καθοδήγηση, οπότε ίσως το σκάφος να επέπλεε. Θυμηθείτε ότι αυτό έγινε πριν την ανακάλυψη της μεταλουργίας (ή δεν έγινε;), οπότε το σκάφος αποτελείται από ξύλα και άλλες φυσικές ουσίες. Πόσα δάση θα χρειάζονταν για να φτιαχτεί ένα τέτοιο πλοίο; Πόσοι άνθρωποι θα απαιτούνταν να δουλεύουν για πόσα χρόνια ώστε να το κατασκευάσουν; Η κατασκευή της πυραμίδας θα έπρεπε να ωχριά μπροστά στην κατασκευή της κιβωτού. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι άνθρωποι τότε ζούσαν πολύ περισσότερο. Ο Νώε ήταν 600 χρονών όταν έχτισε την κιβωτό του στην έρημο. 

Αλλά ας υποθέσουμε, όσο απίθανο και αν φαίνεται, ότι ένα τέτοιο σκάφος μπορούσε να κατασκευαστεί με την τότε τεχνολογία της εποχής που χρησιμοποιούσε το ξύλο. Στο κάτω κάτω ο Νώε είχε τη βοήθεια του Θεού για την κατασκευή της κιβωτού. Υπάρχει όμως το πρόβλημα της μάζωξης όλων των ζώων από τα διάφορα μέρη του κόσμου, τα περισσότερα από τα οποίο ο Νώε αγνοούσε καν ότι υπάρχουν. Πως πήγε στις απόμακρες γωνιές του κόσμου για να συλλέξει πεταλούδες ή δράκους Komodo; Πως έκανε όλα αυτά τα είδη των δεινοσαύρων να τον ακολουθήσουν; (οι φονταμενταλιστές πιστεύουν πως άνθρωποι και δεινόσαυροι ζούσαν μαζί). Μέχρι να μαζέψει όλα τα είδη σε ζευγάρια ή εφτάδες, το σκάφος του θα είχε σαπίσει στον ήλιο της ερήμου.

Αλλά ας υποθέσουμε επίσης ότι ο Νώε κατάφερε να μαζέψει όλα τα πουλιά, τα θηλαστικά, τα ερπετά και τα αμφίβια, και περίπου μίσο εκατομμύριο εντόμων που λέγεται ότι είχε μέσα στην κιβωτό. Υπάρχει ακόμα το θέμα του να αποτρέψει τα ζώα από το να φάνε το ένα το άλλο. Ή πρέπει να πιστέψουμε ότι το λιοντάρι καθόταν ήσυχα μαζί με το αρνί μέσα στην κιβωτό; Μήπως τα σαρκοφάγα έγιναν φυτοφάγα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Πως απέτρεψε τα πουλιά από το να φάνε τα έντομα; Ίσως η κιβωτός να είχε αποθέματα τροφής για όλα τα ζώα. Στο κάτω κάτω αν ο Νώε μπορούσε να φτιάξει ένα πλοίο που να χωράει όλα τα ζώα, δεν θα του ήταν και τίποτα το να προσθέσει και αποθηκευτικούς χώρους για προμήθειες έξι μηνών. Φυσικά θα έπρεπε να αποθηκεύσει αρκετή τροφή γι' αυτόν και την οικογένειά του. Αλλά αυτά θα ήταν λεπτομέρειες για έναν τέτοιον άνθρωπο με ένα τέτοιο σχέδιο καθοδηγούμενο από το Θεό.

Και πάλι, είναι δύσκολο να φανταστούμε το πως ένα τόσο μικρό πλήρωμα μπορούσε και τάιζε όλα αυτά τα ζώα μέσα σε μια μέρα. Όλοι και όλοι ήταν ο Νώε, η γυναίκα του τα τρία παιδιά τους και οι τρεις νύφες του. Φαίνεται ότι οι καθημερινές "βάρδιες" τους θα κράταγαν χρόνια. Η λεπτότητα μου απαγορεύει ν' αναφερθώ και στο θέμα της "καθαριότητας", αλλά πρέπει να πω ότι αν ο θόρυβος όλων αυτών των ζώων δεν τρέλανε το Νώε (για να μην αναφερθούμε στα τσιμπήματα από τα έντομα), η μυρωδιά θα έπρεπε να το είχε σκοτώσει. Τουλάχιστον δεν έπρεπε να ανησυχούσαν για το νερό που έπρεπε να πιούν. Ο Θεός το παρείχε εν αφθονία. 

Τέλος, η πίστη σε έναν παγκόσμιο κατακλυσμό ή ακόμα και στην κατασκευή της κιβωτού δεν είναι τόσο παράξενη όσο η πίστη στο γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο γεγονός μαζικής καταστροφής ήταν έργο του Δημιουργού για να δείξει την οργή του στους ανθρώπους που τόλμησαν να ευχαριστηθούν τη ζωή τους και να περάσουν καλά παρά να την περάσουν λατρεύοντας τον.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...